САД, протести и хапшења након ослобађајуће пресуде полицајцу

Ухапшен 71 демонстрант у Кливленду током протеста због ослобађајуће судске одлуке полицајцу који је убио двоје ненаоружаних црнаца после полицијске потере.

Полиција је саопштила да је ухапшена 71 особа због нереда на протесту, јавља Ројтерс.

Протест због одлуке суда да ослободи полицајца који је убио двоје ненаоружаних црнаца после полицијске потере био је углавном миран, док касније у току дана неки од демонстраната нису "прешли границу", рекао је шеф полиције Келвин Вилијамс на конференцији за новинаре.

Додао је да су неки од учесника вређали људе у оближњем ресторану, накратко блокирали прометан ауто-пут и ометали пословање једног тржног центра.

Заменик шефа полиције Вејн Драмонд раније је изјавио да су демонстранти ухапшени синоћ пошто се нису разишли из центра града, док је велики контингент полицајаца у пуној опреми за разбијање демонстрација пратио градска дешавања.

Полицијац из Кливленда проглашен је невиним иако је имао две оптужбе за смрт црног мушкарца и жене после јурњаве полицисјке патроле за њиховим возилом 2012. године у једном од низу случајева које су довели у питање поступање белих полицајаца према црнцима и отворили осетљиво питање расних односа у Сједињеним Америчким Државама, преноси Танјуг.

Судија Џон О'Донел рекао је да је полицајац Брело (31) деловао разумно при убиству двоје осумњичених, док је стајао на хауби њиховог опкољеног аутомобила и пуцао у њих више пута кроз шофершајбну, додаје Ројтерс.

Полицајац Брело био је један од 13 полицајаца који су отворили ватру на Тимотија Расела и Малишу Вилијамс током полицијске потере 29. новембра 2012. године.

Из њиховог возила се чуо јак звук сличан експлозији док су пролазили поред полицијске станице Кливленда, а полицајаци су мислили да је то био звук пуцња па је испаљено укупно 137 метака на аутомобил, укључујући 49 метака које је испалио Брело и његово оверавање осумњичених са још 15 метака са хаубе Раселовог аута марке "Шевролет Малибу", наводи АФП.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи