"Грађанска дипломатија" на граници две Кореје

Група активисткиња предвођених америчком феминисткињом Глоријом Стајнем прешла је једну од најмилитаризованијих граница на свету између Северне и Јужне Кореје да би промовисала помирење две земље.

Око подне по локалном времену (5.00 часова по централноевропском времену) 30 активисткиња из 15 земаља прешло је аутобусом такозвану Демилитаризовану зону између две Кореје, која дели две земље, преноси Бета.

Оне су првобитне желеле да пређу границу пешке али им то није дозвољено из, како је речено, безбедносних разлога. На крају су власти Северне Кореје дозволиле да аутобус из Јужне Кореје дође до границе да их покупи и превезе с друге стране границе.

Прелазе преко ове границе активисткиње су критиковале као манипулилацију режима из Пјонгјанга, коме се редовно упућују отужбе за кршење људских права.

Ова група је првобитно желела да пређу границу у Панмунџому, где је потписано примирје 1953. године, и где су с једне и друге стране војници Јужне Кореје и Американци, а с друге војници Северне Кореје. Јужна Кореја се успротивила том плану и група је морала да иде другим путем и да пређе границу у западном делу Демилитаризоване зоне (ДМЗ).

Супротно свом називу та зона спада у једне од најмилитаризованијих на свету. Ради се о појасу земље широком четири километара и дугом 248 километара, прошараном електрифицираним оградама, минираним пољима; противтенковским зидовима. Војна демаркациона линија која обележава границу између две државе пролази кроз центар Демилитаризоване зоне.

Активисткиње желе овим гестом да подстакну идеју о постизању правог мировног споразума који треба да замени примирје којим је окончан сукоб 1950-1953. али који формално није окончао рат између две Кореје. Ова година обележава 70 година од поделе Корејског полуострва.

Оне су ходале, носиле плакате и певале до првог пункта са севернокорејске стране Демилитаризоване зоне, онда их је покупио аутобус, а са јужнокорејске стране дочекао их је велики број новинара.

Активисткиње, међу којима су биле добитнице Нобелове награде за мир Лејмах Гбове из Либерије и Мејрид Магвајер из Северне Ирске, такође желе да скрену пажњу на бол породица раздвојених поделом полуострва. На конференцији за штампу у суботу Лејмах Гбове оценила је да је та иницијатива била успешна.

"Не само да смо добили зелено светло за наш историјски прелаз него смо и постигле да две корејске владе комуницирају. То је успех", рекла је Гбове. Критичари су им замерили да су дозволиле да се употребе као инструмент пропаганде Северне Кореје и да иду на руку севернокорејском режиму који се редовно оптужује за кршења људских права.

"Ми смо потпуно свесне да овде има рестрикција. То је савршено јасно", одговорила је 81-годишња Глорија Стајнем и додала да су "постигле циљ" и обавиле "грађанску дипломатију".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи