Тензије између САД и Кине због острва у Јужном кинеском мору

Кина је озбиљно упозорила САД на своје право да надгледа ваздушни простор и воде код својих острва у Јужном кинеском мору у одговору на извештаје о размени упозорења између кинеске ратне морнарице и америчког војног извиђачког авиона, преноси кинески лист Чајна дејли.

Ове изјаве уследиле су после извештаја новинара Си-Ен-Ен-а, који су били на америчком извиђачком војном авиону "п8-посејдон", о инциденту када је кинеска ратна морнарица осам пута упозорила посаду америчког авиона да напусти простор који су надлетали изнад једног кинеског острва.

По речима новинара, Америчка посада је одговорила да лете изнад међународног ваздушног простора, на шта је кинеска страна одговорила "Ово је кинеска ратна морнарица. Позивамо вас да напустите тај простор".

Портпарол кинеског министарства спољних послова Хонг Леи рекао је да није обавештен о том инциденту, али је поновио неспорни суверенитет Пекинга над Нанан острвима и водама око њих.

"Кина има права да надгледа релевантни ваздушни простор и воде да заштити безбедност земље и спречи несреће на мору", додао је Хонг.

Позвао је друге земље да "одустану од акција које би могле да компликују и повећају контроверзе".

Заменик америчког државног секретара Ентони Блинкен у среду је рекао да радови Кине на утврђивању и ширењу својих острва у Јужном кинеском мору могу да изазову тензије и да доведу до сукоба.

Портпарол кинеског министарства рекао је у одговору на те примедбе да су радови у складу са кинеским суверентетом и да им је циљ да обезбеде цивилну услугу која ће бити од користи другим земљама.

Хонг је позвао САД да се држе принципа незаузимања страна око спорова у Јужном кинеском мору.

Кина у Јужном кинеском мору ствара вештачка острва наношењем песка на коралне гребене, на којима гради зграде, путеве и пристаништа. Пекинг тврди да је то кинеска територија и да су ти објетки за јавну употребу и за потребе кинеских рибара. Ти пројекти су изазвали поморске сукобе, протесте у суседним земљама и озбиљне дипломатске спорове.

Вашингтон тврди да не заузима став по питању права на спорне воде, али инсистира да ти спорови буду решени преговорима. Поморска безбедност и приступ неким од најпрометнијих рута за трговачке бродове представља приоритет америчке националне безбедности, тврде у САД. Америчка администрација тврди да Кина не може да изградњом вештачких острва "произведе суверенитет" у тим водама.

Западни медији називају кинеску акцију изградњом новог "Кинеског зида од песка".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару