Нетанјаху: Две државе за два народа

Посвећен сам визији две државе за два народа, поручује израелски премијер Бенјамин Нетанјаху након састанка са шефицом спољне политике ЕУ Федериком Могерини.

Бенјамин Нетанјаху тврди да подржава демилитаризовану палестинску државу која признаје јеврејску државу, преноси Танјуг.

"Желим да поновим своју посвећеност миру. Ми желимо мир који ће окончати сукоб једном заувек. Моја позиција се није изменила. Не подржавам решење о једној држави. Не верујем у то решење уопште", наводи Нетанјаху.

Додаје да је Израел у последњих неколико месеци предузео неколико корака да олакша свакодневни живот Палестинаца.

Висока представница ЕУ истиче да је решење о две државе, односно стварање независне Палестине, једини пут напред.

Осуђује ширење јеврејских насеља на окупираној палестинској земљи, због чега је критикују у Израелу.

Могеринијева се раније данас састала с Абасом у Рамали на Западној обали, на почетку једнодневне посете региону. Циљ посете је да дискутује о билатералним односима, као и о изгледима за блискоисточни мировни процес, саопштио је њен кабинет уочи пута, а преноси АФП.

Израелски медији такође наводе да је Нетанјахуова изјава дата у време када и ЕУ и САД врше притисак да објасни своју посвећеност дводржавном решењу.

Нетанјаху је пред опште изборе у Израелу, 17. марта, рекао да палестинска држава неће бити створена ако он четврти пут буде премијер.

Било је то у склопу настојања да придобије гласаче, пре свега јеврејске насељенике и десничаре да гласају за његов конзервативни Ликуд.

Неколико дана после избора је донекле повукао ту изјаву, тврдећи да је и даље посвећен дводржавном решењу, али да се "услови морају изменити да би се то десило".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи