Нигерија, девојчица неће одговарати за убиство мужа

Нигеријско тужилаштво је повукло, под притиском активиста за људска права, оптужбе против 15-годишње младе жене за убиство 35-годишњег супруга отровом за пацове.

Тужилац Ламидо Аба Сорон-Динки упутио је захтев Вишем суду у Гезави у нигеријској држави Кано да "оконча случај оптужбе за убиство против Василе Тасиу која је имала 14 година када се удала за Умара Санија", преноси Танјуг.

"Тешка срца, обраћам се (суду) да оптужба буде одбачена", навео је тужилац.

Судија Мохамед Јахаја рекао је пред судом да тражи писмено или усмено излагање из канцеларије државног тужиоца државе Кано 9. јуна, пре него што буде формално одустао од оптужбе и пристао на пуштење Тасиу на слободу, пренела је агенција АФП.

Извор из нигеријског правосуђа је рекао да се Нигерија суочава са притиском да "одустане од целог случаја који је разљутио активисте за људска права", наводи француска агенција.

Активисти за људска права инсистирају на томе да је Тасиу малолетна и да јој је потребна рехабилитација и да не може бити оптужена као одрасла особа за убиство.

С друге стране мештани нигеријског, углавном муслиманског, севера, који је дом Василе Тасиу, одбацују тврдње да је она била жртва и да је била присиљена да се уда за мушкарца који је био више него дупло старији од ње и напомињу да је у тој, дубоко конзервативној области, уобичајена удаја девојчица од 14 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи