Ердоганов саветник: Бранићу председника оружјем

Високи саветник турског председника Реџепа Тајипа Ердогана изјавио је да ће лично бранити шефа државе својим оружјем и муницијом, док политичке тензије у Турској расту уочи избора 7. јуна.

Јигит Булут, главни економски саветник Ердогана, је у програму на државној телевизији ТРТ Хабер, рекао да поседује и оружје и муницију, преноси Танјуг.

"Имам два регистрована пиштоља и стотине метака које поседујем годинама, јер је то моје право", рекао је Булут у програму који је касно синоћ емитован уживо.

"Нико не може да стави руку на изабраног председника ове државе пре него ја умрем, будем упуцан или обешен", нагласио је Ердоганов саветник.

Истакао је да то не говори као појединац и председников саветник, већ да има "на милионе грађана" попут њега.

Булут је бивши новинар који је постао Ердоганов саветник 2013. док је он био премијер, а наставио да обавља саветодавну функцију пошто је Ердоган изабран за председника у августу 2014, пренео је АФП.

Његове изјаве уследиле су као одговор на контроверзу око представљања смртне казне изречене свргнутом египатском председнику Мухамеду Мурсију у турским мејнстрим медијима.

Турски дневник Хуријет оштро су критиковали провладини медији и сам Ердоган због текста "Смртна казна са 52 одсто", у којем се сугерише да би турски лидер требало да дели исту судбину са Мурсијем.

Ердоган је изабран за председника са 52 одсто гласова на изборима у августу 2014.

Турски председник је оптужио "Доган медиа груп", власника Хуријета, да му прети смртном казном стављајући га насупрот свргнутог египатског лидера.

У уводнику објављеном данас, Хуријет је Ердоганов напад окарактерисао као неоснован, истичући да је председник искривио смисао наслова.

"Господине председниче, шта желите од нас?", упитао је турски дневник.

Политичке тензије у Турској расту уочи избора 7. јуна, на којима владајућа Партија правде и развоја (АКП) настоји да освоји већину неопходну за измену Устава којом би шефу државе била дата извршна овлашћења.

Булут се нашао у жижи јавности током протеста против Ердоганове владавине 2013, када је изнео низ бизарних сугестија - да је протесте организовао немачки авио-превозник "Луфтханза", као и да Ердоганов противници настоје да убију турског лидера "телекинезом", подсетила је француска агенција.

У годинама пре него што је постао премијеров, а касније и председников саветник, Булут је радио за медије који су понекад били критични према Ердогану, укључујући лист Радикал и телевизијски канал Си-Ен-Ен Турк.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи