Нова акција спасавања миграната у Индонезији

У индонежанску покрајину Ацех искрцала су се још 374 мигранта, које су спасили рибари. Maлезија и Индонезија понудиле су привремено решење мигрантима.

Представник спасилачког тима Каирук Нова каже да се верује да мигранти долазе из Мијанмара и да су рибари прво спасили 102 особе из чамца на мору Малака стрејт области, укључујући тридесеторо деце, преноси Танјуг.

Нова је додао да је касније ујутро, на обалу у граду Кута Биње доведено још 272 особе.

Спасени су одведени у село Симпанг Тига у источном Ацеху. Предствник ацешке рибарске организације Теуку Ниак Идрус рекао је да су мигранти пронађени у дрвеном чамцу, даље од обале.

"Они су у јако лошем стању. Многи су болесни, а неки су рекли да су им пријатељи умрли од глади", навео је Идрус, додајући да им локални становници доносе воду и храну, а лекари збрињавају болесне.

Спасавање се догодило, пошто су министри Малезије, Тајланда и Индонезије одржали састанке, на којима су разговарали о кризи миграната на бродовима у југоисточној Азији.

Око 1.500 муслиманских Рохингија из Mијанмара и Бангладеша, који беже од прогона и сиромаштва већ је стигло у Ацех, последњих неколико дана, пошто су их кријумчари напустили.

На хиљаде њих остају напуштени у чамцима на мору, јер владе у региону мало чине да их спасу, упркос међународним молбама.

Малезија и Индонезија понудиле су да обезбеде "привремено уточиште" хиљадама миграната који се нађу на отвореном мору под условом да могу да их касније упуте на неко друго место, или врате одакле су дошли у року од годину дана, саопштили су званичници.

Две државе су се договориле да наставе да пружају хуманитарну помоћ за око 7.000 нелегалних имиграната на мору, саопштили су на заједничкој конференцији за новинаре малезијски министар иностраних послова Анифах Аман и његов индонежански колега Ретно Марсуди, пренео је АФП.

Двојица министара су, такође, истакли да те две земље више неће враћати бродове са мигрантима на отворено море.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи