Древној Палмири прете џихадисти

Остацима древног сиријског града Палмире прете екстремисти Исламске државе, који надиру и налазе се само неколико километара даље, пошто су данас у њеној близини убили најмање 26 цивила, од који је 10 људи обезглављено, јавио је британски Би-Би-Си.

Џихадисти су, после муњевитог напредовања кроз пустињу, на око два километара од Унескове светске баштине где се боре са сиријским владиним снагама за контролу суседног града Тадмуре, пошто су предузели све војне пунктове између Тадмуре и ел Суканах, града на североистоку.

У селу изван Тадмура џихадисти су убили 26 цивила по кратком поступку, од којих је најмање 10 убијено одсецањем главе, пошто су оптужени за колаборацију са снагама председника Башара ел Асада, рекао је директор Сиријске обсерваторије за људска права Абдул Рахман, преноси Танјуг.

Рахман је на Твитеру навео да су џихадисти, већ, преузели контролу над северним и источним деловима Тадмуре и оборили "миг" - авион сиријског ваздухопловства у тој области.

У страху за светску баштину Унеска, сиријски званичник задужен за антиквитете упозорио је да, уколико ИС заузме Палмиру, уништиће све што је тамо, наводи Би-Би-Си и подсећа да су они исто урадили на неколико античких локалитета у Ираку.

Палмира је већ претрпела велике штете током четири године грађанског рата пошто се налази у стратешки важној области - на путу између Дамаска и источном граду Деир ел Зоура, близу нафтних поља.

Гувернер покрајине Хомс Талал Барази потврдио је да је град ел Суканах пао јуче и да се 1.800 породица склонило у Тадмуру, пошто је у оружаним сукобима убијено више од 70 војника и 40 џихадиста у борбама за град, међу којма је и верски званичник ИС Анас ел Нашван који се појавио у видеу прошлог месеца када је показао погубљење глава етиопијским хришћанима у Либији.

Унеско сматра Палмиру са монументалним остацима великог древног града за један од најважнијих културних центара старог света, наводи Би-Би-Си.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару