Читај ми!

"Постсовјетски империјализам највећа претња"

Председница Литваније Далија Грибаускајте поручила је пред прославу 70. годишњице краја Другог светског рата у Гдањску да Русија није извукла никакве поуке из ратних страхота, а да је највећа претња за Европу данас обнављање руске агресије и постсовјетски империјализам.

"Након 70 година, мир у Европи је поново угрожен. Они који себе називају победницима и ослободиоцима Европе започели су сада нови рат против суверене државе и њене слободне воље да одлучи сама о својој будућности", рекла је уочи доласка у Гдањск пољској новинској агенцији ПАП литванска председница.

Грибаускајте је подсетила да је завршетак рата источном делу Европе донео нове тоталитарне режиме.

"За Литванце, Пољаке и друге народе Европе рат се није завршио 8. маја 1945. године. Страдали смо даље због нове окупације и нове диктатуре, нових окрутности и због масовних депортација. Чак 300.000 Литванаца је депортовано и смештено у гулаге. Много њих је тамо побијено или помрло у нељудским условима. Данас, као део слободне и демократске Европе не можемо да подлегнемо уценама агресора", рекла је литванска председница.

За разлику од Русије која то није учинила, према оцени Далије Грибаускајте, Европа је извукла поуке из страхота Другог светског рата и њени народи су успели да превазиђу непријатељство и уједине се како би постигли мир, безбедност, слободу и просперитет.

"Сада смо суочени са истом агресијом и истим империјалистичким циљевима као пре 70 година и морамо да бранимо наше вредности и принципе од државе која је стална чланица Савета безбедности УН. Никада не смемо да дозволимо да неко уништи оно што је постигнуто кроз помирење, интеграцију и напоран рад Европе", рекла је Грибаускајте.

Као доказ да су те претње од стране Русије реалне, председница Литваније навела је ненајављене руске војне вежбе и летове руских војних авиона над Балтиком.

Споразум из Минска се, према речима литванске председнице, не поштује. Украјина је предузела низ корака да примени споразум у пракси, док, како је рекла Грибаускајте пољској агенцији, руске војне јединице заједно са колаборантима настављају да нарушавају прекид ватре.

"С обзиром на то, нема повода за укидање санкција Русији", рекла је председница.

Далија Грибаускајте је истакла да данас долази у Гдањск, на полуострво Вестерплате где је 1. септембра 1939. године почео Други светски рат зато што та болесна лекција историје никада не сме да буде заборављена.

Председник Пољске Броњислав Коморовски окупља данас на прослави јубиларне годишњице краја рата председнике посткомунистичких земаља Европске уније, а очекује се и генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун и председник Европског савета Доналд Туск.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару