Читај ми!

Британија бира, мртва трка између лабуриста и конзервативаца

На парламентарним изборима грађани Британије одлучују ко ће их водити у наредне четири године. Конзервативци премијера Дејвида Камерона и лабуристи Еда Милибанда готово су изједначени, што значи да ниједна од те две партије неће добити већину у парламенту, показују последње анкете. Биралишта су затворена, а конзервативци тврде да воде.

Биралишта су затворена у 22 сата по локалном времену, али неизвесност у вези са исходом ће вероватно потрајати данима.

Иако постоје назнаке да је тас на ваги незнатно претегао према Лабуристичкој партији, конзервативци, на основу излазних анкета, поручују да су освојили изборе.

Ед Милбанд је на Твитеру позвао своје бираче да награде труд и изграде будућност за све младе, истичући да је данас дан који би могао да промени Британију.

С друге стране, Камерон је поручио да се данас бира стабилна влада и снажна економија. Не пропустите прилику, написао је британски премијер на Твитеру.

Од исхода гласања на општим изборима за 56. парламент у петој економији света могло би да зависи да ли ће Британија напустити Европску унију и да ли ће Шкотска поново покренути питање независности.

Мање странке са леве и десне стране "нагризају" подршку двема највећим партијама, али истраживања показују и да ниједна странка неће освојити апсолутну већину.

Либералне демократе, партнери у владајућој коалицији, имају подршку осам одсто Британаца, а евроскептична Странка за независност Уједињеног Краљевства (УКИП) 14 одсто гласова, док Странка зелених бележи подршку шест одсто бирача.

Камерон је у случају победе обећао референдум о останку у ЕУ, док је Милибанд против референдума. С обзиром на то да није вероватно да ће иједна од двеју главних странака у изборној трци освојити апсолутну већину, резултат ће бити коалициона влада у коју би могла поново да уђе Либерално-демократска странка, која се досад противила референдуму, али је последњих дана ублажила став.

Актуелни премијер Камерон обећава Британцима да ће задржати земљу "на путу ка светлијој будућности", док се Милибанд залаже за "владу која ће на прво место ставити радне људе". Лидер трећег по реду фаворита, Либерално-демократске странке, Ник Клег нуди "стабилност и пристојан животни стандард", преноси Би-Би-Си.

Два водећа такмаца, Камерон и Милибанд, у предизборној офанзиви играли су на различите карте – док се Конзервативна партија фокусира на смањење пореза, главни адут Лабуристичке партије је спречавање приватизације Националне здравствене службе.

Избори у Британији могли би бити и својеврсни референдум о штедњи, пошто је економија, уз питање да ли људи сматрају да се крећу у добром правцу, брзо постала главни фокус предизборне кампање.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару