Читај ми!

Непал, безнадежна потрага за преживелима

Влада Непала је саопштила да недељу дана после разорног земљотреса, нема више шанси да буду пронађени нови преживели. Власти моле да сви који могу пошаљу помоћ у храни и шаторима.

Потрес је прошлог викенда погодио ту земљу, а број жртава је у међувремену нарастао на 6.621, а број повређених на 14.023, јавља Танјуг.

"Трудимо се највише што можемо да помогнемо људима, али сада мислим да нема више никакве шансе да неко буде пронађен жив испод рушевина", изјавио је портпарол непалског Министарства унутрашњих послова Лакшми Прасад Дакал.

Влада Непала поново је од међународне заједнице затражила помоћ у храни, шаторима и цирадама, напоменувши да су неке од послатих ствари од мале користи.

"Добили смо ствари као што су туњевина и мајонез. Од какве користи су нам те ствари? Нама су потребни житарице, со и шећер", изјавио је министар финансија Рам Шарам Махат.

Министар информисања Минендра Риџал рекао је да је хитно потребно 400.000 шатора, а да је до сада обезбеђено само 29.000.

Представница УН за хуманитарна питања Валери Амос, која је у петак допутовала у тродневну посету Непалу, изјавила је да се хуманитарни радници и даље суочавају с огромним логистичким изазовима.

Према проценама УН-а, земљотрес магнитуде 7,8 погодио је 8,1 милион људи, од 27,8 милиона становника Непала, а срушено је више од 130.000 кућа.

У подручју епицентра, цела села су у рушевинама, а становницима су хитно потребна привремена склоништа од кише и хладноће.

Сада су најпотребнији шатори и цираде, али неопходна је и помоћ у води, храни и лекарска помоћ.

Уницеф је у петак саопштио да је у претходних 48 сати доставио 30 метричких тона помоћи, укључујући шаторе, средства за пречишћавање воде и комплете за прву помоћ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару