Читај ми!

Шмит: Путин не подстиче рат

Бивши немачки канцелар Хелмут Шмит, који и даље показује политичку виспреност и информисаност и даје прецизне изјаве о горућим темама, заложио се за разумевање Владимира Путина.

Деведесетшестогодишњи Хелмут Шмит рекао је да председник Русије Владимир Путин "није неко ко подстиче рат", преноси Танјуг.

Бивши немачки канцелар сматра да је сваки шеф велике државе једнака претња свету што, како је истакао, важи како за руског, тако и за америчког председника.

"Сви су опасни, чак и ако то не желе да буду", рекао је Шмит у овонедељној емисији немачке новинарке Сандре Мајшбергер.

Међутим, истакао је да Америка сада изгледа мање опасна од Русије.

"Да ли је она стварно безопасна, нисам тако сигуран, али то тако изгледа", рекао је Шмит и критиковао планове о проширењу Европске уније.

"Покушај да се ЕУ прошири на Украјину, истовремено на Грузију, а најрадије и на Јерменију, је прилична глупост и дечја геополитика", рекао је Шмит.

На питање да ли су оправдани грчки захтеви за плаћање одштете коју су немачки нацисти починили, односно, захтеви за репарацијом, Шмит је одговорио да се то у сваком случају мора примити к знању.

Говорио је и о актуелним немачким темама, о евроскептички расположеној, десничарској партији Алатернатива за Немачку, нагласивши да су то партије које долазе и пролазе.

Оценио је да свету иде лоше, Немачкој у принципу веома добро, а њему средње - у складу са годинама.

"Не желим да доживим стоту, али то ни не могу спречити", мудро је рекао Шмит у свом препознатљивом стилу, са неизбежном цигаретом.

Не само његове социјалдемократе, које данас владају Немачком са демохришћанима, канцеларке Ангеле Меркел, већ и сами Немци говоре да је Шмит најзначајнији канцелар у послератној историји државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару