Читај ми!

Украјина, размена ватре у стратешком селу Широкине

Посматрачи ОЕБС-а кажу да су били сведоци најинтензивнијег гранатирања села Широкине у источној Украјини откад су тамо отпочеле борбе средином фебруара. У међувремену, Кијев увео санкције за 35 руских политичара, међу којима је и Владимир Путин.

Две јаке експлозије, на 300 метара од једног од њихових посматрачких пунктова на километар и по од Широкина, које је под влашћу украјинских снага, приморале су посматраче ОЕБС-а да промене локацију, преноси Танјуг.

У извештају ОЕБС-а с лица места каже се како је "у последњих 12 сати регистрована спорадична или континуирана размена ватре", у коју су укључени ручно наоружање, машинке, минобачачи од 82 и 120 милиметара, као и тенкови, јавља АФП.

Широкине се налази близу стратешки важног града Маријупоља и често је било сцена кршења прекида ватре договореног између сукобљених страна у фебруару.

Један дрон ОЕБС-а је у недељу уочио 11 тенкова и четири оклопна транспортера људства (АПЦ) проруских снага, који су се кретали кроз село Куликове, на 15 километара северно од села Широкине.

Током претходна три дана, ОЕБС-ов дрон је уочио 17 тенкова, три артиљеријска система "ховицер" и 60 АПЦ-а у области коју контролишу проруске снаге, 50 километара северно од села Широкине.

Фебруарским мировним споразумом је предвиђено да тешко наоружање буде повучено са линија фронта.

У последњих годину дана у конфликту у источној Украјини је, према подацима УН, погинуло више од 6.000 људи, док је више од милион морало да напусти своје домове.

Кијев увео санкције Путину

Председник украјинског парламента Владимир Гросјман потписао је декрет о увођењу санкција против 35 руских политичара, укључујући руског председника Владимира Путина.

Посланици Врховне раде су поменути декрет усвојили 22 априла са 256 гласова "за", а председник Врховне раде га је данас потписао, преносе руски и украјински медији.

Гројсман је потписао декрет којим се украјинском Савету за националну безбедност и одбрану препоручјује да уведе санкције одређеним руским грађанима, укључујући председника, јавио је данас Тас, позивајући се на пре службу украјинског парламента.

Реч је о 35 појединаца, који су по украјинским посланицима везани за хапшење украјинске пилоткиње Надежде Савченко. Савченко је оптужена за умешаност у погибију двојице руских новинара, Игора Корнељука и Антона Волошина прошлог лета у Донбасу и за илегални прелазак руске границе, подсећа Тас.

Списак особа за које су препоручене санкције укључује руског председника Владимира Путина, првог заменика шефа кабинета председничке администрације Вјачеслава Володина, председничког саветника Владислава Суркова, председника Државне Думе Сергеја Наришкина и директора Федералне службе безбедности (ФСБ) Александра Бортникова.

На списку су и председник Одбора за међународне односе Думе Владимира Маркина, шефа руске делегације при Савету Европе Алексеја Пушкова и други.

У декрету који је усвојила Рада не износи се о каквим је тачно санкцијама реч.

Украјински парламент је усвојио и захтев међународним организацијама, владама и интерпарламентарним скупштинама да уведу сличне санкције, наводи Тас.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару