Читај ми!

Назарбајев апсолутни победник избора у Казахстану

Председник Казахстана Нурсултан Назарбајев поново је изабран за шефа државе, пошто је добио подршку 97,7 одсто гласача.

Одзив на јуче одржаним председничким изборима био је 95,22 одсто, саопштила је Изборна комисија, преноси Бета.

"Велики одзив доказ је јединства народа Казахстана, жеље за стабилним животом и подршке политичком програму који нудим", рекао је синоћ Назарбајев уочи објављивања првих резултата.

Назарбајев, који влада Казахстаном од распада Совјетског Савеза, оценио је да је изласком на изборе мултиетнички народ његове земље "још једном показао јединство и тимски дух."

"Још једном смо то показали свету и посматрачима," рекао је Назарбајев подсећајући да је изборе пратило готово 860 међународних посматрача и 170 страних новинара.

Он је обећао да ће "оправдати поверење" народа који је масовно изашао на биралишта.

"Готово сви су изашли да гласају, долазили су са унуцима и стајали у реду," рекао је Назарбајев.

Руски председник Владимир Путин је, честитајући Назарбајеву на победи, оценио да резултати избора потврђују ауторитет који он ужива међу грађанима Казахтстана.

Грађани су  овим показали и подршку курсу према убрзаном друштвеном и економском развоју земље и активном учешћу у Евроазијским интеграцијама као и јачању стратешког партнерства и савеза са Русијом, наводи Путин у телеграму. 

Назарбајев је на изборима имао два противкандидата, али се и они сматрају његовим присталицама. Опозиција није кандидовала свог представника.

Назарбајев је дошао на власт 1991. и тада је био једини кандидат на изборима. Потом је реизабран 1999, 2005. и 2011. године, сваки пут с резултатом који је прелазио 80 одсто гласова.

Међутим, међународни посматрачи су оценили да ти избори нису били слободни.

Избори су одржани у тренутку економске кризе и пораста тензија у суседним земљама, Украјини и Авганистану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару