Уницеф: Потребна помоћ за милион деце у Непалу

Неопходна je помоћ за скоро милион деце у Непалу, који је погодио разоран земљотрес у којем је погинуло више од 2.500 људи, саопштио je Уницеф.

Агенција Уједињених нација за децу (Уницеф) саопштила је да припрема два теретна авиона са 120 тона хуманитарне помоћи који ће бити упућени у Катманду, преноси Танјуг.

Истовремено, Светски програм за храну УН је објавио да су у Катманду стигли тимови за логистичку подршку. Организација "Сејв д чилдрен" је навела да се њихови радници налазе у 63 области у Непалу и да је на путу додатно људство.

Медицинско особље, као и тим хирурга, у Непал шаљу и "Лекари без граница", пренела је агенција АП.

Више од 2.500 особа погинуло, а скоро 6.000 људи повређено је у разорном земљотресу који је у суботу погодио Непал. То је најгори земљотрес који је погодио ту сиромашну јужноазијску државу у последњих 80 година.

Уништени су велики делови Катмандуа, а потрес се значајно осетио и у деловима Индије, Бангладеша, Тибета и Пакистана.

Међународни експертски тим Уједињених нација, оценио је да је земљотресом, на неки начин, погођено најмање 6,6 милиона становника Непала.

Стручњаци предвидели катастрофу

Само недељу дана пре него што је разорни земљотрес погодио Непал, око 50 светских стручњака, сеизмолога и научника, који су се окупили у Катмандуу, знали су да том подручју прети велики потрес. Међутим, нису знали када ће се то догодити.

Стручњаци су разматрали како да ову сиромашну земљу припреме за велики потрес, као онај из 1934. године када је главни град Непала сравњен са земљом.

"Била је то нека врста ноћне море коју смо чекали да се догоди. Физички и геолошки, оно што се десило је тачно оно што смо мислили да ће се догодити", изјавио је сеизмолог Џејмс Џексон са енглеског Универзитета Кембриџ, преноси АП.

Међутим, није очекивао да ће се разорни земљотрес, који је погодио Непал у суботу, тако брзо догодити.

"Пролазио сам облашћу који је погодио земљотрес и помислио сам да ће ту бити проблема", рекао је Џексон, водећи научник групе "Земљотреси без граница", која покушава да боље припреми Азију да превазиђе проблеме после оваквих несрећа.

Џексон је указао да су, сем клизишта која после земљотреса представљају велики проблем, "зграде те које убијају људе, а не земљотреси".

"Ако живите у пустињи без воде, земљотрес вам неће ништа, али тамо мало ко жели да живи. Прави проблем у Азији је тај што је велики број људи концентрисан у опасним подручјима", дода је Џексон.

Регионални координатор међународне групе "Геохазард", која процењује ризике од земљотреса широм света, Хари Кумар подсетио је на њихов извештај с краја 1990-их година, у којем се наводи да је годишње становништво Катмандуа у порасту 6,5 одсто и једно је од најгушће насељених урбаних места на свету.

У извештају се истиче да 1,5 милион људи живи у долини града и да се суочава са све већим ризиком од земљотреса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи