Акинџи нови лидер кипарских Турака

Некадашњи градоначелник турског дела Никозије, независни кандидат Мустафа Акинџи нови је лидер кипарских Турака, пошто је однео победу у другом кругу председничких избора у међународно непризнатом турском делу Кипра.

Акинџи је добио 60,3 одсто гласова, према подацима Изборне комисије, и тако победио досадашњег председника Дервиша Ероглуа, конзервативца који је био вођа кипарских Турака протеклих пет година, јавио је Ројтерс, а преноси Танјуг.

Главни задатак Акинџија биће представљање кипарских Турака у преговорима о уједињењу етнички подељеног острва, који би требало да буду поновно покренути у мају, пренела је агенција АП.

У првом кругу избора, одржаним прошле недеље, Ероглу је добио тек један проценат гласова више од Акинџија, пошто му је значајан број гласова неочекивано узео његов први саветник Кудрет Озерсај.

Акинџи је био повећао шансе за победу пошто је уочи другог круга избора добио подршку левичарске странке, чији је кандидат у првом кругу завршио на трећем месту.

Северни Кипар, где већину становништва чине Турци, самопроглашена је и међународно непризната држава на северу Кипра, чију независност признаје само Турска.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи