Читај ми!

Ирак, серија експлозија аутомобила-бомби

Најмање 22 људи погинуло је широм Ирака у више напада и експлозија аутомобила-бомби.

Најтежи напад догодио се у близини града ал Нукаиб, где је ауто бомба експлодирао код војног контролног пункта и том приликом је погинуло седам војника, преноси Танјуг.

Жртава је било и у експлозији у пословној четврти у центру Багдада, на Тргу Килани, где је погинуло седам особа, а рањено 25, изјавио је представник полиције.

Аутомобил са експлозивом био је паркиран недалеко од једне сунитске џамије и места где се продају мотицикли, наводи АП.

Неколико сати раније, најмање четворо цивила је погинуло, а деветоро рањено у експлозији у пословној четврти града Махмудије, ско 30 километара јужно од Багдада, док је у багдадском насељу Амил на југозападу живот изгубило најмање троје, а рањено је 13 особа.

АП подсећа да је Багдад скоро свакодневно на мети бомбашких напада, чији су циљ претежно припадници снага безбедности и шитска већина.

Верује се да група "Исламска држава" и други сунитски екстремисти стоје иза тих напада, наводи америчка агенција.

Снаге ирачке владе такође се боре да истерају екстремисте Исламске државе из западне провинције Анбар и већег дела севера земље.

Портпарол Министарства унутрашњих послова, бригадни генерал Саад Маан Ибрахим рекао је у интервјуу за државну телевизију да су владине снаге близу да поврате град Гарму, који се налази одмах источно од Фалуџе, коју држи Исламска држава.

Ибрахим је додао да се борбе воде и недалеко од језера Тартар, које су борци Исламске државе напале у петак, убивши команданта Прве војне дивизије, као и десетак војника и официра.

Екстремисти из Исламске државе напали су јуче гранични прелаз између Ирака и Јордана трима аутомобилима-бомбама, убивши четири ирачка војника.

Исламска држава је прошле године заузела велики део територије Ирака, али је војска, потпомогнута шиитским добровољачким јединицама и сунитским паравојскама, почела постепено да враћа земљу под своју контролу. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи