Читај ми!

Бан: Војна акција није решење за мигрантску кризу

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун апеловао је на на ЕУ да се суздржи од војног решења како би се спречио нови бродолом у Средоземном мору, попут оног у којем је прошле седмице живот изгубило више од 750 миграната.

Прошлонедељна трагедија миграната у Медитерану навела је Европску унију на идеју о војној акцији против кријумчара људима, при чему је шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини задужена за добијање дозволе од УН за такве мисије, пренела је агенција АФП.

Бан је, међутим, у интервјуу за италијански лист "Стампа" рекао да "нема војног решења за трагедију у Медитерану", преноси Танјуг.

"Од кључног значаја је да се примени глобални приступ, који ће узети у обзир узроке проблема, безбедност и људска права миграната и избеглица, у виду легалних и регуларних канала за прилив миграната", рекао је Бан.

"Уједињене нације су спремне да у том циљу сарађују са нашим европским партнерима", навео је Бан, који сутра стиже у званичну посету Италији.

Према његовим речима, мере које су недавно најављене у Луксембургу и Бриселу представљају важне прве кораке према свеобухватној европској акцији. То је јединствен приступ који може да реши проблем ове природе", додао је први човек УН.

Осим војне акције против кријумчара људи, чланице ЕУ су се на ванредном састанку у Бриселу у четвртак договориле да утроструче средства за спасилачке акције у Средоземљу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи