Индонезија, 72 сата за егзекуцију девет страних осуђеника

Индонезија је упутила званично обавештење о непосредном извршењу смртне казне деветорици осуђеника, међу којима је осам странаца осуђених због трговине дрогом, саопштено је из тужилаштва. ЕУ и Бан Кимун позвали Индонезију да одустане од егзекуције.

Власти у Индонезији саопштиле су деветорици страних држављана, оптужених за шверц дроге, да ће бити погубљени за мање од 72 сата.

Деветоро осуђених из Аустралије, Бразила, Филипина, Нигерије, Гане и Индонезије на острву чекају стрељање, јер им није усвојена молба за председничко помиловање. Десетом осуђеном на смрт, Французу, није најављена егзекуција.

Француски председник Франсоа Оланд упозорава да би Индонезија могла да се суочи с дипломатским последицама, уколико не одустане од извршења казне, преноси Танјуг.

"Уколико он буде погубљен, биће последица са Француском и Европом јер ми не можемо да прихватимо ову врсту егзекуције", рекао је Оланд новинарима током посете Азербејџану, додајући да ће последице бити дипломатске природе. 

Индонежанске власти су саветовале стране конзуларне представнике да овог викенда посете Нусакамбанган - острво на коме се налази високо обезбеђени затвор где се спроводе егзекуције, а на исти пут кренули су чланови породица осуђених, пренео је АП.

Индонезија има веома строге законе против дроге и често осуђује на смрт кријумчаре.  

Европска унија данас је оштро осудила намеру Индонезије да изврши смртну казну над једним држављаном Француске, истичући да то није одговор на проблем трговине дрогом.

"ЕУ се у потпуности противи смртној казни. Она не може да буде одговор на проблем шверца дроге", изјавио је председник Европског савета Доналд Туск.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун, позвао је власти Индонезије да одустану од извршења смртне казне над групом осуђених због кријумчарења дроге, саопштио је Банов портпарол.
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи