Финска бира парламент

У Финској су отворена биралишта на парламентарним избора где 4,5 милиона држављана са правом гласа бира 200 посланика по пропорционалном изборном систему.

Фински премијер Александар Стуб и његова конзервативна Партија националне коалиције суочавају се са великим изазовом од бившег бизнисмена Јуха Сипила и његове либералне Партије центра, јавио је британски Би-Би-Си, а преноси Танјуг.

Владајућа коалиција која се бори да прегура уведене реформе, уместо повећања, суочила се са смањењем подршке неколико дана уочи гласања што показује анкета која је објављена три дана раније на државној телевизије YЛЕ и показује да Националну коалицију подржава 16,9 одсто гласача, а да Партија центра има 24 одсто подршке.

Анкете показују и да социјалдемократе имају 15,1 одсто, а еуроскептици - десничарска Партија Финаца 16,7 одсто подршке.

ИТ милионер Сипила био је релативно непознат у Финској док није постао лидер Партије центра пре три године и отпочео јавну критику плана Владе да драстично смањи буџетски дефицити за четири године, сматрајући да је такав предлог премијера Стуба нереалан.

Бирачи излазе на биралишта у нади да ће нова влада извући Финску из трогодишње економске кризе и финска економија је била централно питање предизборне кампање, пошто је стагнација, у 2014. прешла у рецесију уз раст незапослености која сада износи на 9,2 одсто.

Би Би Си наводи да је још није познато с ким ће Сипила ући у коалицију и кога ће изабрати да формира владу, уколико буде изабран за новог премијера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи