Читај ми!

Ко то прети смрћу немачким политичарима?

Да ли немачки политичари који се залажу за прихват азиланата или агитују против антисламског удружења “Пегида” морају да рачунају на претње и да се забрину за сопствени живот, питање је које поставља немачка штампа, наводећи да актуелни случај шефа покрајинске владе Тирингије Бода Рамелова није усамљен.

Први шеф једне покрајинске владе из редова партије Левица, наследнице бивших источно-немачких комуниста, Бодо Рамелов због свог ангажмана за избеглице и толеранцију, добија претње смрћу путем мејлова, писама и на Фејсбуку, а недавно је у његову канцеларију стигла и једна пошиљка са белим прахом, преноси Танјуг.

"Нећу дозволити да то на мене утиче", рекао је Рамелов и нагласио да су сигурносне мере појачане и да је чињеница да се те претње повећавају увек када се ради о темама везаним за смештај избеглица.

У међувремену се показало да Рамелов није усамаљен и да све више политичара говори о непријатностима, па је тако и бивши председник Бундестага, социјалдемократа Волфганг Тирзе добио претње смрћу због ангажмана за толеранцију и против "Пегиде".

Он је, између осталог, добио и писмо у коме један човек изражава "наду" да ће га грађани, после једног атентата попут оног у Паризу, "по кратком поступку обесити", док му један други "жели" "спору и ужасну смрт", преноси немачка штампа.

Заменик председника Бундестага Петра Пау из партије Левице, која се у свом изборном округу у Берлину залаже за прихват избеглица, добијала је протеклих месеци више претњи смрћу.

Претње су најчешће стизале из "Грађанског покрета Марцан", чији чланови су, како се наводи, активни у оквиру екстремно-десне Националдемократске партије и демонстрирају понедељком против прихвата избеглица.

Неонацисти су Петри Пау претили на форуму Фејсбука, а једном су, пре извесног времена, десничари изненада променили правац демонстрација понедељком и прошли поред њене куће, испред које су се задржали и минутима скандирали расистичке пароле.

"Било је сабласно", рекла је Пауова, која је у то време била у кући. Дан после демонстрација, она је добила претњу и преко Твитера.

"Да ли Вам је сада боље или би ми требало и следеће седмице још једном да прођемо поред Вас?", гласило је питање десничара.

Пре извесног времена градоначелник Треглица, до тада потпуно непознатог места, Маркус Нирт, поднео је оставку због претњи десничарских демонстраната.

Нирт је поднео оставку на место почасног градоначелника Треглица, места око 160 километара јужно од Берлина, јер су локалне власти одбиле да забране марш десницарске НПД, странке о чијој се забрани годинама "ломе копља" и која се сада противи плановима за смештај азиланата.

НПД је запретила да ће марширати до Ниртове куће, а протест је отказан пошто је он поднео оставку.

Први градоначелник Магдербирга, социјалдемократа Луц Тримпер, после више претњи смрћу има личну заштиту, а шеф владе Саксоније, покрајине бујне лепоте и бурне прошлости која муку мучи са десничарима и неонацистима, Станислав Тилих, угасио је због увреда свој профил на Фејсбуку.

Демохришћанин Тилих је први Лужички Србин који се у политици винуo високо и важи за омиљеног и успешног политичара.

У поштанском сандучету опуномоћеника немачке владе за питање избеглица Ајдан Езогуз, политичарке турског порекла из редова социјалдемократа, долазе писма у којој јој "обећавају" да је "прво дрво њено".

Политичар партије Зелени Омид Ноурипоур, пореклом Иранац, такође добија претеће мејлове и писма и каже да њему прете различити људи не само исламофобисти, већ и неонацисти, противници странаца у Немачкој, исламисти, али и присталице тврде линије у Ирану.

Ноурипоур верује да те претње неће престати и да све то спада у посао политичара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи