Читај ми!

Европски парламент позвао Турску да призна геноцид над Јерменима

Европски парламент позвао је Турску да искористи стогодишњицу од масакра над Јерменима које је починила током Отоманског царства у Првом светском рату и "призна геноцид" чиме би помогла у помирењу два народа.

Парламентарци су великом већином гласали за резолуцију којом се подстиче Турска да искористи стогодишњицу и призна геноцид над Јерменима и да на тај начин утре пут истинском помирењу између турског и јерменског народа, преноси Танјуг.

Анкара се, такође, позива да отвори архиве и прихвати своју прошлост, а Јерменија и Турска да искористе постојеће примере успешног помирења између европских народа.

ЕП је 1987. године убиство Јермена током Првог светског рата прогласио геноцидом - термин који је употребио папа Фрања у недељу револтирајући Анкару која одбија да прихвати "екстремни термин", мада су европски парламентарци поздравили потез поглавара Римокатолицке цркве, пренела је агенција АФП.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је раније данас да ће Турска занемарити гласање ЕП о масовном убиству Јермена.

"Какву год одлуку Европски парламент заузме о тврдњама о геноциду Јермена, то ће ући на једно уво и изаћи на друго", рекао је Ердоган на конференцији за новинаре на аеродрому у Анкари пре одласка у званичну посету Казахстану.

Ердоган је рекао да не постоји могућност да остане "мрља, сенка названа 'геноцид' на Турској", пренела је агенција Ројтерс.

Око 100.000 Јермена и даље живи у Турској укључујући оне који су турски грађани и оне који нису и са њима никада није лоше поступано, истакао је Ердоган.

Јерменска дијаспора тврди да је 1,5 милиона припадника тог народа убијено између 1915. и 1917. године, током распада Отоманског царства и да су дуго радили на томе да међународна заједница масакр назове геноцидом.

Турска одбацује такве оптужбе и тврди да су Јермени изгинули у грађанском рату када су се побунили против Отоманског царства и стали на страну руских трупа када је погинуло између 300.000 и 500.000 припадника тог народа и исто толико Турака.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи