Пољски министар: Пролазак "Ноћних вукова" провокација

Шеф пољске дипломатије Гжегож Схетина апеловао је на пољске медије да смире медијску хистерију око проласка руских мотоциклиста, "Ноћних вукова", крајем априла преко Пољске зато што је то, како је казао, политичка провокација.

Схетина је на конференцији за новинаре у Варшави рекао да ће "Ноћни вукови" бити пуштени у Пољску.

"Да ли ће бити пуштени у Пољску? Да. Као што сам рекао, Пољска је правна држава и гранична стража и цариници одлучују да ли ће ови или они учесници ове или оне вожње бити пуштени", рекао је Схетина.

Пољски министар иностраних послова упозорио је да ко год жели може да посети Пољску али да свакако мора да поштује пољске законе.

"Ту идеју (вожње руских мотоциклиста) оцењујем као политичку провокацију којом су врло спремно почели да се баве пољски медији. И чудим се помало, зато што је таква била наруџбина и од почетка то изгледа као политичка провокација", рекао је Схетина.

Шеф пољске дипломатије апеловао је на медије да не хистеришу и не наседају на провокације зато што тиме иду на руку онима у Москви и другде који не желе Пољској добро.

Руски мотоциклисти одлучили су да у оквиру прослава 70. годишњице краја Другог светског рата 25. априла крену у вожњу од Москве преко Белорусије, Пољске, Словачке, Чешке и Аустрије у Берлин куда ће стићи 9. маја и обиђу путем гробља руских војника који су заједно са осталим црвеноармејцима положили животе ослобађајући од Хитлерових нациста источну Европу.

У Пољској где њихов пролазак изазива највеће контроверзе и протесте, мењају првобитну трасу и најавили су посету Музеју у некадашњем највећем нацистичком концентрационом логору Аушвиц Биркенау, како би подсетили да је логор ослободила Црвена армија. Знатно мање емоција изазива тријумфална вожња "Ноћних вукова" у Чешкој и Словачкој.

И у тим земљама међутим, супростављене групе Чеха и Словака преко друштвених мрежа позивају или на подршку, јер верују да је вожња патриотска и пошта палим совјетским војницима, или на ометање, јер сматрају да "Путинови мотоциклисти" долазе да демонстрирају силу и провоцирају.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи