УН: Mилиони деце не иду у школу

На Блиском истоку и у области северне Африке процењује се да 21 милион деце не иде у школу, или је у опасности од прекида школовања, иако је у овим регионима прошле деценије унапређен приступ образовању, саопштиле су Уједињене нације.

Владе 20 северноафричких и блискоисточних земаља, на потезу од Марока до Ирака, улажу у образовање у последњих 20 година, што је поспешило похађање школе, наводи се у извештају Унеска и Уницефа, а преноси Бета.

Међутим, напредак је последњих година успорен због конфликата, сиромаштва и дискриминације.

"У време оваквих промена и превирања, овај регион једноставно не може себи да дозволи да 21 милион деце остане крај пута", изјавила је регионална директорка Уницефа Марија Каливис.

Према њеним речима, "тој деци мора бити пружена шанса да стекну неопходна умећа кроз образовање, како би одиграли своју улогу у трансформацији региона".

Више од 15 милиона деца већ сада не прохађа школу, а у погледу шест милиона постоји високи ризик да остану без школовања, наводи се у саопштењу.

Неколико фактора доприноси проблему, поред осталог оружани конфликти, полна дискриминације, принудни дечји рад, лоши стандарди образовања и сиромаштво.

Нарочиту штету претрпеле су Сирија и Ирак, земље у којима сада бесне ратови, а које су раније имале висок ниво похађања школа.

Само у те две земље је три милиона деце не иде у школу због конфликта.

Очекује се да ће ескалација насиља у Јелему и Либији имати сличан, разоран ефекат на образовање.

Девојчице имају 25 одсто шанси мање да похађају школу, али једном кад почну да је похађају, имају мање шансе да је не заврше, наводи се у саопштењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи