Годишњица киднаповања девојчица у Нигерији, протести у свету

Прошло је годину дана од како је наоружана група Боко Харам из Нигерије отела више од 200 ученица једне школе у тој земљи, а њихова судбина и даље је непозната. Киднаповања су настављена и процењује се да је прошле године Боко харам у Нигерији отео најмање 2.000 жена и деце.

Протестним скуповима и шетњама, у Нигерији и многим градовима света обележена је годишњица отмице 276 ученица из школе у граду Чибуку, на североистоку Нигерије. Десетине њих успело је да побегне, али се 219 девојчица и даље води као нестало.

Претпоставља се да их екстремисти држе у камповима, у држави Борно на североистоку земље, док су неке одведене у суседни Чад. Њиховом проналаску нису помогли ни апели светских лидера и познатих личности у медијима и на друштвеним мрежама.

"Тешко нам је, много смо тужни. Моја жена више не ради и на лекарској је терапији. Откако нам је ћерка отета, свакодневно узимамо лекове за смирење", каже отац једне од отетих девојчица.

Девојчице које су побегле, сведоче о злостављању којем су биле изложене и о ужасним условима у камповима.

"Обучавали су девојчице да пуцају из пушке, а међу њима сам била и ја. Учили су нас како да користимо бомбу и показали су нам како нападају људе и убијају невернике", каже девојчица Ајша.

Око 800.000 деце напустило је своје домове због сукоба на североистоку Нигерије између Боко харама, војске и цивилних одбрамбених група, упозорава УНИЦЕФ.

У извештају под називом "Изгубљено детињство", УНИЦЕФ наводи да је Боко харам уништио више од 300 школа и да децу често терају да учествују у борбама и да их повремено користе и као људске бомбе.

"Немамо директних доказа да су девојчице из Чибока сада борци Боко харама, али знамо, међутим, како та група функционише. Отете жене одводе у транзитне кампове, где их силују, уче их својој интерпретацији Ислама и присилно удају. Неке су чак прошле и обуку за борце", истиче Данијел Ејр из Амнести интернешенала.

Амнести интернешнал сматра да би Боко хараму требало судити за ратне злочине и злочине против човечности, јер је та исламистичка група одговорна за смрт 4.000 људи у прошлој години, а најмање 1.500 особа убила је само у прва три месеца ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи