Читај ми!

Украјина, први већи сукоби од почетка фебруарског примирја

Шест украјинских војника и један проруски борац погинули су у последња 24 часа на истоку Украјине, што је највећи број жртава у последњих 10 дана. Шефови дипломатија Немачке, Француске, Украјине и Русије сагласили су се после тешких разговора у Берлину да наставе напоре на повлачењу тешког наоружања из источне Украјине.

Упркос договору о прекиду ватре борбе на истоку Украјине још трају и током последњих 24 сата страдало је шест украјинских војника, тврди портпарол владиних снага Андреј Лисенко јавља АФП, преноси Танјуг.

Лисенко је додао да је 12 војника рањено.

Са друге стране, Министарство одбране самопроглашене "Доњецке Народне Републике" је саопштило да је један проруски борац је погинуо, а пет је рањено у гранатирању Доњецка.

Украјинске снаге прекршиле су режим прекида ватре у Донбасу 60 пута у протекла 24 сата, а положаји проруских снага гађани су из различитих типова оружја, наводи се у саопштењу, навео је Тас, преноси Бета.

У сукобима проруских побуњеника и украјинских снага погинуло је више од 6.000 људи од марта прошле године, када је почео сукоб.

Борбе током ноћи и у раним јутарњим часовима су настављене упркос споразуму који су шефови дипломатије Украјине и Русије постигли дан раније у Берлину.

Шефови дипломатија Немачке, Француске, Украјине и Русије сагласили су се после тешких разговора у Берлину да наставе напоре на повлачењу тешког наоружања из источне Украјине.

Немачки министар спољних послова Франк Валтер Штајнмајер рекао је новинарима касно синоћ, после састанка у Берлину, да је постигнута сагласност да се настави повлачење тешког наоружања, али и да да се у то повлачење укључе и друге категорије наоружања, јавио је Ројтерс.

Штајнмајер је прецизирао да су, међу оружјем које треба повући, ракетни бацачи и тешко наоружање мањег калибра од 100 милиметара, као и сви типови тенкова.

"Ништа није лако у украјинској кризи, то није ништа ново. Током ових разговора данас, разлике у мишљењима Кијева и Москве још једном су постале јасне", рекао је немачки министар после разговора са шефовима дипломатије Француске Лораном Фабијусом, Украјине Павелом Климкином и Русије Сергејом Лавровом.

Како наводи британска агенција, споразум из Минска, постигнут средином фебруара, технички се спроводи, иако зараћене стране последњих дана једна другу оптужују за све већи број напада.

Борбе се углавном одвијају око некадашњег аеродрома у Доњецку и села Широкино, 10 километара удаљеног од стратешке луке Маријупољ, последњег великог града који се налази под контролом владиних снага у зони конфликта.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи