Читај ми!

Путин укинуо забрану испорука С-300 Ирану

Руски председник Владимир Путин укинуо је забрану испорука противваздушних ракетних система С-300 Ирану, коју је, за време председниковања, увео Дмитриј Медведев 2010. године, јавили су руски електронски медији.

Владимир Путин је, како се наводи, потписао указ којим се укида забрана транзита преко руске територије, укључујући и ваздушни саобраћај, транспорт са руске територије у Иран, као и предају Ирану система С-300 изван предела Русије уз коришћење пловила и ваздухоплова под руском заставом, наводе РИА Новости.

Тас наводи да је указ одмах ступио на снагу.

Њиме су унете измене на указ од 22. септембра 2010. године о мерама за имплементацију Резолуције 1.929 Савета безбедности УН од јуна те године.

После санкција уведених Ирану, било је суспендовано важење руско-иранског уговора из 2007. године о испоруци система С-300, подсећа руска агенција.

Путинов портпарол Дмитриј Песков, рекао је да испорука пројектила Ирану може да почне у било ком моменту, а у складу са декретом који је раније данас потписан.

Због Путинове одлуке о испоруци система С-300 Ирану, амерички државни секретар Џон Кери изразио је забринутост у разговору са руским колегом Сергејом Лавровом.

Представник Беле куће Џош Ернест је рекао да би забринутост могла да изазове и руска одлука о почетку примене програма размене с Ираном по принципу нафта за храну, пренео је Ројтерс.

Ернест новинарима у редовном обраћању није изнео детаље из телефонског разговора Керија и Лаврова, већ је само рекао да је то била прилика да "секретар Кери изрази нашу забринутост".

С друге стране, Иран је поздравио одлуку Москве, наводећи да је то корак према трајном миру у региону.

"Развој билатералне сарадње (са Русијом) и суседним земљама у бројним областима могу да буду од великог доприноса трајној стабилности и безбедности у региону", рекао је министар одбране Ирана Хусеин Деган, чију је изјаву пренела иранска новинска агенција ИРНА.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи