Читај ми!

Кина и Русија повећале војне трошковe, САД смањиле

Војни трошкови су у 2014. знатно повећани у Кини и Русији, а сукоб у Украјини је навео и источноевропске земље да унапреде своје програме одбране, наводи се у студији Стокхолмског међународног истраживачког института за мир.

Стокхолмски међународни истраживачки институт за мир (СИПРИ) наводи да Сједињене Америчке Државе и даље издвајају највише за одбрану, али и да су прошле године у њу уложиле 6,4 одсто мање него 2013. године, преноси Танјуг.

Кина, Русија и Саудијска Арабија су земље које после Америке највише издвајају за одбрану, а своје трошкове у овом сектору су повећале прошле године, преноси АФП.

Кина је 2014. за војне сврхе издвојила 216 милијарди долара, што је повећање од 9,7 одсто.

Руски војни буџет је у прошлој години повећан за више од осам одсто – на 84,5 милијарди долара, а украјински за више од 20 одсто – на четири милијарде долара.

Руска влада предвиђа да се у 2015. војни буџет повећа за чак 15 одсто, али је могуће да тај план не буде остварен због економских проблема у вези са санкцијама Запада.

Иако мање за петину него на врхунцу 2010. године, америчко издвајање за војни сектор је још увек 45 одсто веће него пре терористичких напада на САД 2001. године, истиче се у извештају СИПРИ.

Повећање војног буџета у Саудијској Арабији за 17 одсто у 2014. највеће је међу првих петнаест земаља по војним трошковима у свету. Саудијци имају значајну улогу у више конфликата у региону Блиског истока, а најновији ангажман је у Јемену, где предводе коалицију арапских земаља у нападима на побуњеничке шиитске Хутије.

Војне инвестиције су и на афричком континенту повећане у 2014. години за готово шест одсто, а највише су порасли трошкови на том сектору у две земље које производе нафту – лжиру и Анголи.

Сем Перло-Фриман, аналитичар Института, истиче како повећање војних трошкова на Блиском истоку и у Африци делимично одсликава погоршање безбедносне ситуације, али је у многим случајевима израз и корупције и аутократске владавине.

Глобални војни трошкови су, иначе, у 2014. износили 1,8 билиона долара, што је смањење од 0,4 одсто у односу на 2013. годину.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи