Погинуло 26 људи у пожарима у Сибиру

У пожарима који су протекле ноћи захватили насељене делове Сибира, погинуло је 26 људи, а скоро 1.000 је затражило лекарски помоћ, саопштиле су руске власти.

Укупно 77 људи је завршило у болници, а осам од њих је у критичном стању, казала је портпаролка регионалне власти Ирина Емелианова за АФП, преноси Танјуг.

Она је навела да је ватра захватила више од 30 села, а да је 5.000 људи остало без домова, укључујући 1.000 деце. Власти сматрају да је до пожара дошло због неодговорног људског понашања, и паљења суве траве у дану који је био изузетно топао.

Око 5.000 спасилаца борили се кроз ноћ да спасу Блазес у Хакасији у региону југоисточног Сибира, где хе 23 људи погинуло, рекли су истражитељи, а преноси АФП.

Пожари су беснели и у источном Субиру, где су однели три живота, уклучујући и тогодишњу девојчицу, рекли су представници региона Чита за АФП. Из Кремља је саопштено да је хитним спасилачким акцијама координирао лично председник Владимир Путин.

Рано јутрос угашени су пожари у свих 38 села, уз помоћ авиона, пошто је причињена материјална штета од око 94 милиона долара, рекао је председавајући Владе Републике Хакасија Виктор Зимин, пренела је агенција АП.

И главни инспектор за надзор пожара руског Министарства за ванредне ситуације Борис Борзов тврди да су пожари угашени и да је 1.205 кућа спаљено у 38 насељених места, јавила је руска агенција Тас.

Локалне власти су увеле ванредно стање у Републици, пошто су јуче добили инструкције из Москве да уведу посебан режим заштите од пожара у Сибиру када је ватра захватила стамбене зграде у Хакасији.

"Ова ватра се не би догодила да се неко није играо шибицама", рекао је заменик министра за ванредне ситуације Александар Чепурин.

Државна телевизија је известила да су пожари били толико велики да су се могли видети из свемира, на сателитским снимцима, додајући да је пламен у неким местима достигао и три метра. Истажитељи у Москви покренули су пет кривичних истрага због пожара у Хаказији.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи