Читај ми!

После 85 година поново читан Куран у Аја Софији

Први пут после 85 година, муслимански имам је читао Куран у Аја Софији, најпознатијем обележју Истанбула, музеју који је некада служио као црква, а потом и џамија.

Аја Софију су вође модерне Турске претвориле у музеј 1930, а секуларни Турци данас зазиру од покушаја да се зграда поново исламизује, наводи Танјуг.

Део из Курана, исламске свете књиге, говорио је у петак увече на церемонији у Аја Софији поводом отварања нове изложбе "Љубав пророка", преноси АФП. Цитат је изговорио имам џамије Ахмет Хамди Акески у Анкари.

Церемонији су присуствовали највиши турски званичници. Агенција Анадолија преноси да је то прво читање Курана у Аја Софији у последњих 85 година.

На изложби у Аја Софији, која ће бити отворена до 8. маја, приказане су калиграфије посвећене пророку Мухамеду.

Величанствена грађевина је изграђена у 6. веку као византијска црква и била је седиште Цариградске патријаршије.

Када су Турци под вођством Мехмеда Другог покорили град 1453, Аја Софија је претворена у џамију, што је и била до колапса Отоманског царства средином 1930-их, када су је власти "нове" Турске предвођене Мустафом Кемалом Ататурком преименовале у музеј отворен за све.

Током владавине Партије правде и развоја председника Реџепа Тајипа Ердогана, чули су се позиви да се Аја Софија поново претвори у џамију.

Потпредседник владе Булент Аринч у новембру 2013. изазвао је потресе наговестивши да се нада да ће се статус Аја Софије ускоро променити уз коментар да сада изгледа "тужно", али да се нада да ће се "ускоро поново смејати".

Грчка је тада бурно реаговала оценивши да такве изјаве "вређају верска осећања милиона хришћана".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи