Читај ми!

Избори у Нигерији, страх од напада Боко харама

Широм Нигерије јутрос су отворена биралишта на парламетарним и локалним изборима за гувернера у 29 од 36 држава, за наредне четири године, на којима право гласа има 68,8 милиона бирача. Страх од нових напада Боко харама.

Парламентарни избори се одржавају после победе опозиције у председничкој трци без преседана, пре две недеље преноси Танјуг.

Главна опозициона странка Нигерије Сви напредњаци (АПЦ) настоји да добије контролу над више држава, после победе паредседничког кандидата Мухамада Бухарија који је њен кандидат, над актуелним председником Гудлаком Џонатаном.

Владајућа народна партија ПДП се нада да ће задржати власт у 21 држави, али су Сви напредњаци који сада контролишу 14 држава, све јачи.

Највећа пажња ће бити усмерена на финансијски центар Лагос и јужну државу Риверс која је велики произвођач нафте и где постоји анимозитет између АПЦ-овог гувернера Акинвунми Ротими Амећија и садашњег председника Џонатана.

Присутне су и велике тензије због прозивања опозиције због намештања председничких избора, што је довело до страха од насиља.

Нигеријска полиција и службе безбедности су ограничиле кретање возила у земљи, током трајања избора и затворили су копнене границе земље.

Страхује се и да би екстремистичка организација Боко харам могла да искористи изборе како би извршила нападе.

Новоизабрани председник Бухари ће преузети дужност 29. маја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи