Читај ми!

Украјина забранила комунистичке симболе

Украјина је усвојила Закон о забрани употребе комунистичких имена, симбола па чак и песама у настојањима да раскрсти са совјетском прошлошћу. Закон нарочито забрањује совјетску заставу и химну. Казне за кршење закона до десет година затвора.

Закон за који је гласало 254 од 450 посланика парламента, забрањује све симболе и пропаганде који представљају тоталитарни комунистички, као и нацистички режим - од имена улица и застава до споменика и плаката, преноси Танјуг.

То би за ову бившу совјетску републику могло да значи велике преправке јавних зграда и тргова широм земље, преименовање Лењихових улица и уклањање преосталих статуа тог совјетског лидера, наводи АФП.

Чак и монументална статуа Мајка отаџбина у Кијеву, висока 102 метра и тешка 450 тона која представља жену која у једној руци држи мач, а у другој штит са совјетским грбом, мораће да буде преправљена.

Закон такође забрањује "свако јавно порицање криминалног карактера" комунистичког и нацистичког режима, као и "производњу, ширење и јавну употребу" њихових симбола, осим у образовне или научне сврхе - или ако се налазе на гробљима.

Списак забрањених предмета нарочито се односи на совјетску заставу и химну, као и споменике и историјске плакате у част комунистичких лидера.

За кршење закона предвиђена је казна од пет до десет година затвора.

Закон се односи на нацистичке симболе коришћене од 1939. до 1945. године, као и на комунистичке који су били у употреби од 1917. до 1991. године.

Украјина је била у саставу Совјетског Савеза до 1991. године, а постала је независна држава после пада Совјетског савеза.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи