Читај ми!

Захарченко: Борбе би могле да се наставе

Лидер самопроглашене "Доњецке Народне Републике" Александер Захарченко оптужио је владу у Кијеву да потпуно игнорише услове мировног споразума и упозорио да би борбе могле бити настављене.

Захарченко је у интервју за АФП рекао да би побуњенички регион могао да поврати контролу над неколико градова, коју је изгубила у офанзиви коју је прошле године водила регуларна армија, пре свега кључне градове Мариупол и Славјанск, преноси Танјуг.

"Проблем је што морамо повратити територије које су привремено окупиране, пожељно би било мирним путем", напоменуо је Захарченко.

Захарченко је рекао да је уверен да споразум из Минска обезбеђује њихов аутоматски повратак у Републику Доњецк.

"Основно неслагање са Кијевом је у чињеници да је неопходна уставна реформа у Украјини, која ће довести до повратка привремено окупираних територија", истакао је лидер ДНР-а.

"После тога бисмо имали аутономију и везе са Украјином, какве нам одговарају. Схватам да Кијев има инетерпретацију тих споразума сасвим различиту од наших", додао је Захарченко.

Што се тиче одредбе Споразума из Минска према којој ће Украјина успоставити контролу целокупне своје границе са Русијом, "у целој зони сукоба", Захарченко је изразио другачије тумачење.

"Зашто би Украјина контролисала границу, то ће радити наши граничари у складу са споразумом", поручио је Захараченко.

Побуњеници тренутно држе део границе у дужини од 400 километара.

Захарченко је категорички демантовао да је Русија обезбеђивала људство и опрему за побуњенике, како тврде украјинске и западне власти.

"Било је руских добровољаца, укључујући бивше војнике, као и оне који су напустили војску како би дошли да се боре у Украјини", рекао је Захарченко.

Лидер ДНР-а је оценио да је СССР био велика земља и да је направила огромну грешку кад је дозволила да ја ЦИА и друге обавештајне службе униште, додајући да данас има много проруски оријентисаних људи на истоку Европе, који жале за совјетском ером.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи