Читај ми!

Држављанин Србије блокиран у Јемену, Министарство организује евакуацију

Српски држављанин Мухедин Гегић, његова супруга и четворо мале деце заробљени су у ратом захваћеном Јемену. Готово свакодневно сам у контакту са амбасадом у Дубаију, каже Гегић за РТС. Министарство: Евакуација Гегића првом приликом.

Мухедин Гегић живи у Јемену од 2006. године, ожењен је Јеменком и тренутно се налази у граду Таизу, у ком је, како је рекао Интернет порталу РТС-а, веома опасна ситуација због бројних окршаја у последњих неколико дана.

"Таиз је чисто сунитско место и они не дају Хутима да контролишу град. Горива нема, град је празан, евентуално неки мотор или ауто", написао је Гегић, који је пореклом из Рашке области.

Српској амбасади у Кувајту се обратио још у октобру и тражио од њих заштиту или, како каже, боље речено конзуларну помоћ, али од тог покушаја није било ништа.

Онда је, каже, дошло до бомбардовања од стране саудијских снага, након чега је ступио у контакт са српском Амбасадом у Адис Абеби (Етиопија) и саопштио им да планира да оде у Џибути.

"Они су одмах контактирали министарство у Београду и добио сам за неколико дана мејл од наше амбасаде у Дубаију (вероватно мисли на Амбасаду у Абу Дабију - прим. ред.). Онда сам им дао контакт број. Они су у контакту са мном готово сваки дан", каже Гегић за РТС.

Према његовим речима, они покушавају да их евакуишу на разне начине, и Амбасада Србије у Дубaију (вероватно мисли на Амбасаду у Абу Дабију) и Амбасада у Москви.

"Тренутно су проблем путни листови – како их добацити до Јемена", истиче Гегић.

Мухедин Гегић истиче да се сада не осећа безбедно и добро у Таизу јер му је излазак из куће ограничен, а струје има само понекад. "Снабдевање водом је такође критично", пише он. 

Њему су у последње време украли скоро 15.000 евра.

"Ауто ми је украден, а други је заплењен. Шта сам кућио девет година, отишло је низбрдо", закључио је Гегић.

Наш саговорник верује да ће се цела ситуација разрешити ових дана јер се, како каже, наша амбасада максимално залаже.

Саудијска Арабија почела је, заједно са савезницима, 26. марта ваздушне ударе у Јемену, како би одбранила владу председника Абдрабе Мансура Хадија од напредовања Хута.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи