Читај ми!

МКС није надлежан за истрагу против Исламске државе

Главна тужитељка Међународног кривичног суда (МКС) рекла је да је Исламска држава починила "злочине неописиве свирепости" у Сирији и Ираку, али да она нема јурисдикцију за отварање истраге.

Тужитељка Фату Бенсуда је у писаној изјави навела да је "јурисдикциона основа за отварање прелиминарне истраге у овој ситуацији преуска у овој фази", преноси Бета.

МКС нема јурисдикцију ни у Сирији ни у Ираку пошто те две земље нису чланице суда, а Савет безбедности Уједињених нација није затражио истрагу.

"Пријављени су злочини неописиве суровости, попут масовних погубљења, сексуалног поробљавања, силовања и других облика сексуалног насиља или насиља повезаног с родом, мучења, сакаћења, присилног регрутовања деце и прогањања етничких и верских мањина, да не спомињем безобзирно уништавање културне имовине", навела је тужитељка.

Бенсуда је додала да још нема довољно снажне основе за отварање истраге иако је обавештена да се "неколико хиљада страних бораца", међу којима су грађани земаља које су чланице суда, придружило Исламској држави и да су "можда умешани у налагање злочина против човечности и ратних злочина".

Фату Бенсуда је навела да Исламску државу вероватно воде Сиријци и Ирачани за које не важи јурисдикција суда, због чега су ограничени изгледи да њена канцеларија истражи и процесуира најодговорније у вођству.

Бенсуда је рекла да је више пута питана да ли може да истражује злочине Исламске државе и додала да би јурисдикцију могла да добије на захтев држава које нису чланице суда или Савета безбедности УН, али да не може да утиче на те одлуке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи