Британија шпијунирала Аргентину због Фокланда?

Велика Британија шпијунирала је од 2006. до 2011. године аргентинске војне и политичке лидере, како би обезбедила Фокландска острва, на која обе земље полажу право, објавила је локална телевизија.

На основу докумената које је обелоданио бивши амерички обавештајац Едвард Сноуден канал Те-Ен је објавио да је од екипе репортера из Бразила који су радили са Сноуденом, добио документа од којих један, с ознаком "строго поверљиво" из 2010. године, описује "прикупљање комуникација војних и политичких званичника високог приоритета", преноси Танјуг.

Новинар канала Те-Ен Еди Фите, рекао је да је за постојање ових докумената чуо пре неколико дана, после више телефонских разговора с члановима Сноуденовог тима у Рио де Жанеиру.

Особа која га је позвала, затражила је од њега да дође у Рио наредног дана и на одређеном месту преузме документа, рекао је Фите и додао да је затим одведен у "бункер", где су од њега тражили да им преда свој мобилни телефон док скупља материјал, касније објављен на сајту ТН.

Тензије због Фокландских острва трају више од 30 година, пошто их је аргентинска војска преузела, а Британија послала снаге да их поврате у кратком рату, у којем је погинуло више од 600 Аргентинаца и 255 Британаца.

Аргентинска влада тражи повратак острва, која назива Малвинима. Архипелаг се налази 300 миља од њене обале и 8.000 од британске.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи