Блокирана зграда нафтне компаније у Кијеву

Украјински тајкун, гувернер дњепропетровског региона Игор Коломојски, забарикадирао се са групом људи у Кијеву, у седишту украјинске компаније за прераду нафте и гаса "Укрнафте", објавили су локални медији.

Седиште компаније блокирано је металним баријерама и у згради се налази десетак чланова "непознатог батаљона", написао је на Фејсбук страници посланик блока украјинског председника Петра Порошенка, Сергеј Лешченко, преноси Танјуг.

"У згради 'Укрнафте' забарикадирали су се металним баријерама...На улици су два члана непознатог батаљона. Унутра, кроз затамњена стакла, може се видети још десетак чланова непознатог батаљона. Стражари одбијају да покажу своју дозволу кроз нову ограду", написао је Лешченко.

Лешченко сматра да је све ово реакција Коломојског на доношење Закона о акционарским друштвима којим је смањен кворум за управљање.

Влада Украјине поседује 50 одсто плус једну акцију у "Укрнафти", али јој је сада, први пут у последњих 12 година, омогућено да управља компанијом, наводи "Спутњик".

Компанија Коломојског "Приват" поседује 42 одсто акција "Укрнафте". Пре изгласавања закона у Врховној ради, акционари "Привата" могли су да блокирају одржавање скупштине акционара, што је, захваљујући компликованој процедури, отежавало расподелу добити у државној компанији и плаћање дивиденде акционарима.

Како Лешченко пише на Фејсбуку, "Коломојски изгледа није слушао упозорење америчког амбасадора Џефрија Пјата који је рекао да је време закона џунгле прошло".

"И, шта да кажемо? Ово ће испасти лоше за Коломојског - америчке службе безбедности могу добити много на изузетно глупим људима из било ког дела света", додао је он.

Односи између Порошенка и Коломојског су нагло погоршани кад је надзорни одбор компаније за транспорт нафте "Укртранснафта" одбио да именује Александра Лазорка, штићеника Коломојског, за председника Управног одбора.

Коломојски је у петак, у пратњи наоружаних чувара, стигао у седиште "Укртранснафте" да би одбранио свог штићеника.

Коломојски је назвао његово отпуштање корпоративном рацијом, а затим напустио зграду да би се састао са новинарима на које је викао, вређао их и псовао, наводе руски медији.

Украјински парламент због тога је захтевао његову оставку, а председник Украјине у суботу га је укорио због "кршења професионалне етике".

Раније данас, агенција Тас објавила је да је група наоружаних људи са маскама опколила зграду нафтне компаније "Укрнафта" у Кијеву.

"Улаз су блокирали људи са оружјем. Након дужег разговора, један од њих, који је носио црни шлем, рекао је да су људи из батаљона Дњепр-1. Он је одбио да каже шта батаљон територијане одбране Дњепропетровска ради у Кијеву", написао је тада Лешченко на Фејсбуку.

Највећа украјинска нафтна компанија "Укрнафта" заслужна је за производњу 86 одсто нафте, 28 одсто кондензата гаса и 16 одсто гаса у Украјини.

Компанија "Нафтогас" има већински удео, 42 одсто је у власништву олигарха Игора Коломојског, а осам одсто држе компаније регистроване на Кипру.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи