Читај ми!

Хитан састанак Савета безбедности о Јемену

Савет безбедности Уједињених нација сазвао је хитан састанак о Јемену који је суочен са оштрим сукобима између владих снага и шиитских побуњеника из редова Хута. У међувремену, шиитски побуњеници су заузели стратешки град Таиз, трећи по величини град у Јемену.

Извештач руске агенције навео је да је састанак СБ о Јемену иницирао Јордан - нестална чланица СБ, а на захтев јеменског председника Абд-Рабо Мансур Хадија.

Током хитног састанка СБ, иза затворених врата, биће усвојена званична изјава, наводи исти извор агенције из Њујорка.

У међувремену, Шитски побуњеници Хути и присталице бившег јеменског председника Алија Абдулаха Салеха заузели су аеродром и делове града Таиза, трећег по величини града у земљи, саопштили су јеменски безбедносни и војни извори.

Око 300 Хутија у војној униформи и војника распоредило се на аеродрому у Таизу, а појачања им стижу из Сане која се налази 250 километара северно, навео је један извор са аеродрома за агенцију Франс прес.

"Ти војници су присталице бившег председника Салеха, који је три године после одласка с власти под притиском уличних протеста и даље утицајан у неким војним круговима", објаснио је један војни извор.

Од августа 2014. у Јемену је тешка политичка и безбедносна криза, да би крајем јануара, оружана група Ансар Алаха приморала председника Хадија и владу да објави оставку, а побуњеници преузели контролу над Саном и неколико северних провинција.

Председник Хади је у луци Аден на југу Јемена, где је наставио да обавља дужности председника пошто је и даље признат као први човек Јемена на међународном нивоу, преноси Танјуг.

Пре четири дана, у Адену су вођене жестоке борбе између јеменских снага безбедности и побуњеника, када су Хути употребили и ратне авионе.

Дан касније, СБ УН усвојио је изјаву којом се осуђује напад на председничку палату, а чланови Савета изразили су подршку председнику Хадију као легитимном председнику државе.

Ројтерс додаје да је јуче Хади оптужио проиранску Хути милицију да су организовали државни удар, а Сједињене Америчке Државе завршавају евакуацију свог персонала која је почела у петак увече, због како су навели, погоршања безбедносне ситуације у земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи