Читај ми!

Лош рејтинг Нетанијахуове партије пред изборе

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху упозорио је да је Израел у безбедносној опасности, јер би његов конзерватвни Ликуд могао изгубити предстојеће изборе. Испитивање јавног мњења показују лош рејтин Нетанијахуове партије.

Бењамин Нетанијаху је, у интервјуу за Џерузалем пост, изајвио да се безбедност Израела доводи у питање, јер постоји стварна опасност да његова партија изгуби изборе, преноси Танјуг.

Испитивања јавног мњења показују да коалиција Ционистичка унија, предвођена лидером лабуриста Исаком Херцогом и бившом министарком правде Ципи Ливни има неколико посланичких места више од Ликуда.

Финално испитивање јавног мњења показује да Ликуд има четири посланичка места мање од ривала, Ционистичке уније левог центра, пред опште изборе 17. марта.

"Ако јаз између Ликуда и Лабуристичке настави да расте, за недељу дана Херцог и Ливни ће постати премијери Израела, који ће се мењати уз подршку арапских партија", рекао је Нетанијаху.

Финална испитивања јавног мњења такође показују да би уједињене израелске арапске партије могле заузети треће место по снази у Кнесету са 13 од укупно 120 посланичких места. Ционистичка унија освојила би 26, а Ликуд 22, показују анкете.

"То ће проузроковати такву измену у политици да представља опасност и свако ко жели то да заустави мора да гласа за Ликуд да смањи јаз", рекао је Нетанијаху.

Ционисточка унија је коалиција Херцогове Лабуристичке партије левог центра и центристичке странке Хатнуа Ципи Ливни, која је раније била главни преговарач са Палестинцима, подсећа АФП.

Уколико оснују нову владу договорили су да ће се ротирати на месту премијера, а Херцог ће бити први.

"Добићете премијере који потпуно подлежу сваком притиску. Не само да неће успротивити притиску, они не желе да се упротиве притиску. Они само желе да се повинују и попусте", упозорио је Нетанијаху.

Ливни је одговорила на те оптужбе, рекавши да Нетанијаху утерује страх.

"Улога лидера није да плаши људе, већ да доноси одлуке и бави се претњама," рекла је она студентима на Универзитету Хаифа.

Нетанијаху је, такође, критиковао израелске опозиционе личности што нису подржавале његов говор у Конгресу 3. марта, у коме је позвао Вашингтон да не преговора о ономе што је назвао "врло лошим споразумом" са Техераном о иранском нуклеарном програму.

Нетанијаху је истакао и да нема друге особе осим њега која може да издржи притисак на Израел и подржи интересе те земље.

Прошле недеље је неколико десетина хиљада људи изашло на улице Тел Авива да изрази незадовољство Нетанијахувом политиком, подсећају стране агенције.

Израелски лист Хаарец пренео је писања уводничара Економиста, у коме се апелује на Израелце да изгласају смену Нетанијахуа, уз оцену да је неискрен, немаран и без срама.

У уводнику насловљеном "Биби је лоша погодба" тај лист је дао подршку Херцоговој Ционистичкој унији, напоменувши да није харизматичан, али да заслужује шансу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару