Читај ми!

Амерички тенкови за "одвраћање" Русије

Више од 100 комада војне опреме Сједињене Америчке Државе испоручиле чланицама НАТО-а на Балтичком мору, како би им омогућиле да се одбране од могућих руских претњи. Ускоро стиже и 3.000 америчких војника на заједничку војну вежбу.

Испорука оружја "има за циљ да председнику Владимиру Путину и Русији одлучно укаже да ми можемо да се удружимо", рекао је за агенцију АФП амерички генерал мајор Џон О'Конор, који је надгледао испоруку војне опреме у летонској престоници Риги, преноси Танјуг.

Међу испорученом опремом су тенкови и оклопна возила, а О'Конор истиче да ће та војна опрема остати у балтичким земљама "колико год буде потребно да би се одвратила руска агресија".

Естонија, Летонија и Литванија, бивше совјетске републике а сада чланице НАТО-а и Европске уније, саме не поседују знатније количине војне опреме.

Односи НАТО-а и Русије нарочито су се погоршали од руске анексије Крима и почетка конфликта на истоку Украјине прошле године.

"Ми овиме показујемо уједињеност од севера до југа", истакао је О'Конор.

Хиљаде америчких војника на Балтику

Око 3.000 америчких војника, припадника 3. пешадијске дивизије, од наредне недеље биће послато у Естонију, Летонију и Литванију, како би са војним снагама балтичких земаља учествовали у војним вежбама, објавио је Пентагон.

То је део америчких текућих војних прегруписавања с циљем подршке савезницима НАТО које брине "ескалирање руске агресије" преноси АП.

Према речима пуковника америчке армије Стива Ворена, предвиђа се да ће 1. бригада 3. пешадијске дивизије провести у региону Балтика око три месеца.

Председница Литварније Далија Грибаускаите је прошле недеље упозорила да балтичке земље морају да буду спремне да се саме одбране од сваке могуће инвазије "најмање 72 сата" пре него што чланице НАТО буду могле да им прискоче у помоћ.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару