Читај ми!

Да ли је Русија желела да припоји исток Украјине?

Москва већ више од 12 месеци планира анексију делова Украјине, о чему сведочи план који је "процурио" из канцеларије руског председника Владимира Путина, преноси британски "Индипендент" позивајући се на наводе листа "Новаја газета".

Путинова канцеларија је, према тим наводима, обрадила детаљну "мапу пута" о томе како би "проруска струја" могла да омогући Москви да се докопа Крима и неких источних провинција, само пар недеља пре свргавања украјинског председника Виктора Јануковича и избијања кризе у Украјини, преноси Танјуг.

Према документу у који је Новаја газета, како наводи, имала увид, Русија је идентификовала Јануковича као "политички пропалог" и изнела план по којем ће "пуч" покренути догађаје који ће на крају довести до ширења Русије.

Сензационални наводи објављени у руском листу, који је недавно номинован за Нобелову награду за мир 2015. за истраживачки рад, нису могли да буду проверени из независних извора, напомиње Индипендент.

Документ за који се тврди да је процурио, како пише руски лист, достављен је Путиновој канцеларији на разматрање између 4. и 12. фебруара 2014. године, истог месеца када је Јануковича сменио украјински парламент.

Међу истакнутим детаљима плана наводи се "погрдна оцена о Јануковичу, кога је Русија касније представила као жртву пуча и јединог легитимног лидера Украјине".

Како преноси Индипендент, у једном делу документа истиче се потреба за дестабилизовањем догађаја у западној Украјини и указује да је, да би се покренуо процес проруске струје на Криму и територијама источне Украјине, потребно створити догађаје који ће том процесу дати политичку легитимност и морално оправдање.

У недавним коментарима о украјинској кризи у интервјуу руској државној телевизији, Путин је поново порекао да његова влада пружа подршку проруским активистима на истоку Украјине, подсећа британски лист.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару