Читај ми!

Дачић: Договор о прекиду ватре углавном се спроводи

Споразум о прекиду ватре између проруских снага у Доњецком басену на истоку Украјине и украјинских снага углавном се спроводи, каже председавајући ОЕБС-а и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

У излагању у Вашингтону, на седници двопартијске Комисије за безбедност и сарадњу у Европи (Хелсиншке комисије) при Конгресу, Дачић је рекао да је примирје у Украјини "крхко, али се углавном одржава", преноси Танјуг.

Према његовим речима, "највиши приоритет" ОЕБС-а је спречавање ескалације кризе у Украјини и накнадног претварања у "још већу конфронтацију".

Дачић је рекао да се ОЕБС труди да осигура "дипломатско решавање" кризе у Украјини, навела је руска агенција.

Према његовим речима, ОЕБС се на најактивнији начин труди да осигура дипломатско решење кризе у Украјини.

Коментаришући сусрете са шефовима дипломатије Русије и Украјине, Сергејом Лавровом и Павелом Климкином, у понедељак у Њујорку, Дачић је рекао да су стране достигле договор о продужењу мандата Специјалне мониторинг мисије (СММ) ОЕБС у Украјини на још годину дана.

"Успели смо да достигнемо споразум у вези са тим да се продужи мандат (мисије) за пуних 12 месеци", рекао је председавајући ОЕБС, а преноси Тас.

Ивица Дачић ће се данас у Вашингтону са америчким државним секретаром Џоном Керијем, на крају посете САД у својству председавајућег ОЕБС-у.

Поздрављена одлучност "Нормандијског квартета"

Дачић је поздравио приврженост министара спољних послова Француске, Немачке, Русије и Украјине (Нормандијског квартета) подстицању пуне примене Пакета мера договореног у Минску 12. фебруара.

Састанак Лорана Фабијуса, Франка Валтера Штајнмајера, Сергеја Лаврова и Павела Климкина одржан је у уторак у Паризу.

Председавајући ОЕБС је још једном позвао све стране на неодложан прекид свих непријатељстава и ангажовање на хитном повлачењу тешког наоружања, саопштио је ОЕБС.

Указујући на извештаје Специјалне мониторинг мисије ОЕБС-а у Украјини о кретању тешког наоружања и подржавајући ранију изјаву шефа Мисије Ертугрула Апакана, Дачић је поновио да је за ефикасну и поуздану верификацију повлачења тешког наоружања, како је то предвиђено Пакетом мера, потребно да СММ добије основне информације од свих потписника какво тешко наоружање имају.

Неопходно је да СММ добије и планиране маршруте повлачења и локацијама на којима ће то оружје бити сакупљено и ускладиштено, нагласио је Дачић, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару