Читај ми!

Новинари Ал Џазире ухапшени због дронова над Паризом

Три новинара катарске телевизије куће "Ал Џазира" ухапшена су у Паризу, јер су беспилотном летелицом управљали из парка на ивици француске престонице, јавља АПФ.

Извор Франс преса из француског правосуђа навео је да је један управљао дроном, други је снимао, а трећи посматрао, преноси Танјуг.

Засад нема индиција да су та три новинара повезана са низом ноћних летова дронова уочених над Паризом током ове недеље.

Најмање пет беспилотних летилица примећено је да током ноћи између понедељка и уторка изнад централног дела Париза, навео је извор француских снага безбедности, наводећи да полиција није могла да утврди њихове операторе.

У раним јутарњим сатима у уторак најпре је виђен дрон у непосредној близини Америчке амбасаде у Паризу, затим изнад Ајфеловог торња, Трга Конкорд и Војног музеја.

"То би могла да буде координирана акција, али ми то не знамо за сада. Урадили смо све да лоцирамо и ухватимо операторе, али они нису пронађени", навели су неименовани извори блиски истрази, пренела је агенција АФП.

Агенција подсећа да је у Француској виђено низ перформанса "мистериозних дронова" у последњих неколико месеци.

Пре месец дана, 20. јануара дрон је, на кратко, прелетео председничку палату у Паризу, док је још око 20 дронова раније виђено како лете изнад француских нуклеарних електрана.

Међутим до данас, они се никада нису појавили у толиком броју током једне ноћи, наводе исти извори.

Француски закон забрањује мале цивилне дронове у областима као што су нуклеарна постројења које су заштићена зоном забране летова, у радијусу од 2,5 километра и на висини од 1.000 метара.

Упркос подизању степена безбедности због ризика од исламистичких напада у Француској, локална полиција, до сада, није била у стању да идентификује ко стоји иза активности са дроновима.

Стручњаци, међутим, тврде да такве мале беспилотне летелице не би изазвале претњу у случају пада на објекте.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару