Читај ми!

Путин: Укидање гаса истоку Украјине мирише на геноцид

"Гаспром" није прекршио услове уговора испоруком гаса преко контролних пунктова на истоку Украјине, каже председник Русије Владимир Путин. Упозорава да искључење дотока гаса на исток Украјине "мирише на геноцид".

Председник Русије Владимир Путин рекао је да је од унапред плаћеног гаса Украјини, тог енергента остало за три-четири дана, и да ће, ако не стигне уплата, испоруке бити прекинуте, преноси Танјуг.

Како каже, Русија се нада да до крајњих мера у транзиту гаса у Европу неће доћи и да то зависи од финансијске дисциплине Кијева.

"Јасно нам је да је, позивајући се на наводно оштећење гасовода, Кијев прекинуо снабдевање гасом Луганске и Доњецке области", указао је Путин.

У исто време, "Гаспром" поштује уговор потписан још 2009. године и допуну из октобра прошле године, рекао је председник Русије, преноси Тас.

"У складу са тим уговором, у оквиру авансно плаћеног гаса, испоручује гас у Украјину у количини које су јој потребне", објаснио је Путин.

Према његовим речима, у тим уговорима поменути су и контролни пунктови. Путин је, каже, уверен да "Гаспром" ништа не крши.

"Што се тиче оштећења гасовода, није ми познато, али знам да у тим регионима живи око четири и по милиона људи. Замислите да ти људи остану без снабдевања гасом у зимском периоду. И не само то, него и глад – и ОЕБС констатује да је тамо хуманитарна катастрофа и још им искључити гас. Искључење дотока гаса на исток Украјине мирише на геноцид", рекао је Путин.

Прошле седмице представници "Доњецке и Луганске републике" саопштили су да је прекинута испорука гаса тим територијама. У украјинском "Нафтогазу" тврде да је гасовод оштећен због ратних дејстава.

Премијер Русије Дмитриј Медведев је 19. фебруара донео одлуку о испоруци гаса у источне регионе Украјине преко гасне мерне станице.

Дан касније је представник Доњецке области рекао да је она престала да плаћа гас Украјини, а да ће размотрити да ли ће плаћати Украјини или Русији, подсетио је Тас.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару