Читај ми!

"Шарл де Гол" у Персијском заливу

Власти у Паризу одлучиле су да упуте носач авиона "Шарл де Гол" у Персијски залив у оквиру војне кампање међународне коалиције против џихадиста Исламске државе у Ираку.

Званичник француског министарства одбране потврдио је да је укључивање "Шарла де Гола" у операцији у Ираку почело јутрос, јавља Танјуг.

Извор из кабинета министра одбране Жана Ив ле Дријана је у изјави за Франс прес рекао да је први борбени авион полетео јутрос са носача "Шарл де Гол" пошто је допловио на око 200 километара од обале Бахреина, у правцу Ирака.

АФП наводи да ће укључивање француског носача авиона у операције против џихадиста "преполовити време" које је било потребно авионима из Уједињених Арапских Емирата да стигну до Ирака, да би извршили ваздушне ударе по базама ИС.

Француска има укључених девет борбених авиона типа "рафал" и шест "миража" за операције у Ираку из база у Јордану и Уједињеним Арапским Емиратима, укључујући поморску патролу и авион-пуњач горива.

Најављено одузимање још 40 пасоша

Француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев најавио је да власти планирају одузимање пасоша од још 40 људи, који су планирали да отпутују у Ирак и Сирију и тамо се придруже џихадистима Исламске државе.

"За сада је пасош одузет шесторици људи, док је за још 40 људи у току процес одузимања путних исправа, што ће им онемогућити напуштање земље", рекао је Казнев у обраћању новинарима, а пренела је агенција АФП.

То је први пут да је на основу новог закона о борби против тероризма, усвојеног у новембру, предузета таква мера, подсећа АФП.

Пасоши шесторице појединаца одузети су на период од шест месеци, након чега налог може бити обновљен.

Премијер Француске Мануел Валс најавио је да ће бити још таквих случајева и додао да се 1.600 људи који живе у Француској или придружило џихадистима у Сирији и Ираку или планира да то уради.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару