Читај ми!

Црна листа ЕУ, Москва најављује контрамере

Два заменика руског министра одбране, Козачка национална гарда и покрет "Новорусија" налазе се на листи правних и физичких лица из Русије и Украјине којима је Европска унија увела санкције. Москва најављује контрамере.

Први заменик министра одбране Русије Аркадиј Бахин, заменик министра Анатолиј Антонов и заменик начелника Генералштаба Андреј Картаполов јесу на листи 14 Украјинаца и пет руских функционера којима је од данас забрањено да путују у ЕУ и располажу имовином на њеној територији, преноси Танјуг.

Одлуку о проширењу санкција на 19 нових имена и девет правних лица донели су прошле недеље министри спољних послова земаља чланица ЕУ, а она је данас објављивањем листе санкционисаних ступила на снагу.

Већина осталих особа којима су уведене санкције јесу цивилни и војни лидери самопроглашених "Народних република" Доњецка и Лугањска.

Када је реч о ентитетима, на листи се нашло осам батаљона проруских снага на истоку Украјине, укључујући и Козачку националну гарду, а њихови команданти су такође под санкцијама.

Колективне санкције је "зарадио" и покрет "Новорусија", који се залаже за отцепљење Донбаса од Украјине и његово припајање Русији.

Са друге стране, руско Министарство иностраних послова саопштило је да ће "адекватно" одговорити на нове снакције, додавши да усвајање тих мера неће помоћи у решавању сукоба у Украјини.

Одлука ЕУ да прошири листу санкција против Русије је посебно апсурдна, ако се узме у обзир постизање споразума 12. фебруара у Минску, наведено је у саопштењу, пренео је Тас.

Москва оцењује да је једна ствар јасна, а то је да таква одлука, након које ће уследити адекватна реакција, јесте противна здравом разуму и неће допринети проналажењу решења за сукоб у Украјини.

Приметан је недостатак доследности и логике у деловању Брисела који жури да уведе нове снакције Русији свакога пута када се појави нада да ће бити постигнуто решење кризе у Украјини, наведено је у саопштењу руског Министарства иностраних послова.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару