Читај ми!

Француска не разматра испоруку "мистрала" Русији

Француска за сада не разматра испоруку два носача хеликоптера типа "мистрал" Русији, рекао је француски министар одбране Жан-Ив ле Дријан, иако је прошле седмице договорен прекид ватре на истоку Украјине.

Питање испорука Русији ратних бродова "није на дневном реду", рекао је Ле Дријан у интервјуу француском радију RMC, преноси Танјуг.

Ле Дријан је, како преноси Франс прес, подсетио на изјаву француског председника Франсоа Оланда на самиту ЕУ у Бриселу од 12. фебруара да не треба испоручивати носаче хеликоптера, јер прекид ватре још није почео и постоји низ ризика, поред осталог и за безбедност у Европи.

Оланд је, такође, рекао да Русија "крши међународне договоре о границама". "Тренутно је прекид ватре у Украјини још нестабилан. Несумњиво, мировни процес ће започети", рекао је француски министар.

Први носач хеликоптера требало је да буде испоручен наручиоцу прошле године, али је због заоштравања ситуације на истоку Украјине руководство Француске одустало.

Оланд је прошле године рекао да се испорука, вредна 1,2 милијарде евра, обуставља "до даљег".

АФП наводи да се Париз суочава са великим пеналима уколико прекрши уговор са Русијом, али је "под притиском њених савезника из света" ако преда високотехнолошку опрему усред "повећања милитантности Москве" и трајања украјинске кризе.

Руска телевизија Раша тудеј пренела је у петак калкулацију француског листа Л' Опинион, по којој ће неиспуњавање уговора о испоруци носача "Владивосток" и "Севастопољ" коштати пет милиона долара месечно, што представља само трошкове чувања и техничког опслуживања бродова.

Осим тога, у случају одустајања од уговора, француска страна мораће да врати Русији уплаћене авансе, а Русија ће моћи да подигне тужбу пред међународним судом за накнаду штете.

"Нико сада не зна колико би то износило, али се наводе суме од 500 милиона до пет милијарди долара", навео је француски лист, а пренела је руска ТВ.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару