Читај ми!

Украјина, критична тачка Дебаљцево

Настављени напади у околини Дебаљцева, упркос примирју. Кијев одбацио предлог проруских активиста да се безбедносни коридор за владине снаге формира изван тог града. Почело повлачење тешког наоружања из Донбаса.

22.10 - Председавајући ОЕБС-у и министар спољних послова Србије Ивица Дачић позвао све стране да се стриктно уздрже од акција које би могле да угрозе прекид ватре на истоку Украјине.

19.35 - Европска унија позвала је на потпуни прекид ватре на истоку Украјине, преноси Бета.

17.40 - Проруски активисти не поштују примирје у Дебаљцеву, тако до војска остаје на својим положајима, каже портпарол владиних снага Андриј Лисенко, преноси украјински Интерфакс.

15.50 -  Кијев одбија да се безбедносни коридор за владине снаге формира изван Дебаљцева, јавља Ројтерс.

Иако је примирје ступило на снагу 15. фебруара, оно се у потпуности не поштује, а украјинске и проруске снаге узајамно се оптужују за кршење споразума о примирју на истоку Украјине.

Портпарол украјинске војске Владислав Сележњов рекао је да је Кијев одбио предлог проруских активиста да се безбедносни коридор за украјинску војску формира изван града Дебаљцева. Тај град је, каже, под контролом Кијева, у складу са договором из Минска, и владине снаге га неће напустити.

Раније су војни званичници саопштили да су проруске снаге наставиле нападе на стратешки железнички чвор у Дебаљцеву, а очевици кажу да се чује тешко гранатирање у том подручју, преноси Танјуг.

Стелмак је рекао да су се напади на Дебаљцево интензивирали у поређењу са претходним данима и да проруски активисти употребљавају све врсте оружја. "Проруским снагама је наређено да заузму Дебаљцево по сваку цену", рекао је портпарол украјинске војске.

Војска Украјине саопштила је да су владини положаји гађани 112 пута у последња 24 сата и да су владине снаге узвратиле само онда када су се нашле на удару.

Најмање пет украјинских војника је погинуло, а 22 су рањена у нападима проруских снага на место Широкино, код Маријупоља, рекао је један од портпарола украјинске војске Дмитро Чали.

Истовремено, портпарол проруских активиста Едуард Басурин рекао је да су владине снаге ноћас започеле артиљеријски напад на Хорливку, град под контролом проруских бораца.

Корак ка НАТО-у обуставља сарадњу?

"Народне републике" Доњецк и Луганск обуставиће сарадњу са Кијевом, ако се Украјина прикључи НАТО-у. Сваки корак Кијева према НАТО-у или било којем другом антируском војном савезу за нас је неприхватљив. У сваком случају, одмах ћемо обуставити сарадњу са Кијевом и сматраћемо безвредним споразум из Минска", поручили су у саопштењу лидери "Народних република" Доњецк и Луганск Денис Пушилин и Владислав Деинего.

Повлачење тешког наоружања започело је у Донбасу, према договору из Минска, пренела је агенција Тас.

Безбедносна зона требало би да буде успостављена у конфликтној зони у наредне две недеље, према споразуму постигнутом у белоруској престоници.

Немачка канцеларка Ангела Меркел оценила је да се примирје на истоку Украјине углавном поштује, али да наставак сукоба око железничког чворишта Дебаљцево даје разлог за забринутост, изјавио је портпарол канцеларке Штефен Зајберт.

Агенција АФП је, међутим, пренела да украјинска војска не планира да повуче своје тешко наоружање са линије фронта, због континуираних напада проруских снага, рекао је портпарол кијевске војске Владислав Селезњов.

"Како можемо да повучемо оружје ако проруске снаге настоје да нас нападну тенковима и константно пуцају на нас?", упитао је Селезњов.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун поздравио је примирје, док је Европска унија позвала на потпуну примену прекида ватре на истоку Украјине, уз инсистирање да "сукоби морају да престану".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару