Читај ми!

Жртве на истоку Украјине упркос примирју

Два цивила су погинула пошто су проруски активисти испалили гранате убрзо после ступања на снагу прекида ватре на истоку Украјине, саопштио је кијевски званичник. Руска хуманитарна помоћ је стигла у регион Доњецка. Примирје се углавном поштује, али су изузеци Дебаљцево и Луганск, изјавио је шеф мисије ОЕБС-а.

Старији мушкарац и жена погинули су по испаљивању пројектила "град" који је погодио град Попасна у региону Луганск, неких 20 минута после ступања на снагу примирја, потврдио је локални гувернер Генадиј Москал, пренела је агенција АФП.

И украјинска војска је саопштила да су проруски активисти гранатирали положаје снага Кијева у 10 различитих наврата, од ступања на снагу прекида ватре на истоку Украјине.

"Од јутрос, 15. фебруара, било је 10 гранатирања наших положаја од стране побуњеника углавном у области Дебаљцево", потврдио је портпарол Анатолиј Стелмач у телефонској изјави за Ројтерс.

И очевидац британске агенције навео је да је чуо звук тешке артиљерије из правца Дебаљцева у области Доњецка на истоку Украјине, кључног саобраћајног чворишта где су украјинске снаге у окружењу проруских снага.

Међутим, прес-секретар украјинског председника Свјатослав Цеголко написао је на Фејсбук странци да је прерано износити закључке после отпочињања примирја на југоистоку Украјине у складу са споразумима из Минска, јавила је руска агенција Тас.

"Први сати су веома важни. Стога, пратимо ситуацију заједно са војском. Сувише је рано да се изводе закључци", навео је Цеголко.

Прекид ватре између сукобљених страна у региону Донбаса ступио је на снагу у поноћ по кијевском времену, односно у један час после поноћи, у недељу, по московском времену.

У међувремену, конвој хуманитарне помоћи руског Министарства за ванредне ситуације допремљен је у регион Доњецка на истоку Украјине и истовар је у току, саопштио је заменик начелника Центра за кризне ситуације тог министарства Олег Воронов, јавила је руска агенција Тас, преноси Танјуг.

Бели камиони са ознаком "Хуманитарна помоћ из Руске Федерације" допремили су за становништво Доњецка више од 900 тона хуманитарне помоћи, потврдио је Воронов и додао да је највећи део терета храна.

За студенте Доњецког националног универзитета, такође су допремљени уџбеници и приручници.

ОЕБС: Примирје се поштује, изузеци Дебаљцево и Луганск

Одлука о примирју које је почело у поноћ на истоку Украјине – углавном се примењује, али су изузеци Дебаљцево и Луганск, где се оружани сукоби настављају, изјавио је шеф мисије ОЕБС-а Ертугрул Апакан.

Припадници проруских снага на истоку Украјине одбили су да дозволе посматрачима ОЕБС-а да стигну до опкољеног града Дебаљцево, након што је данас ступио на снагу прекид ватре, рекао је Апакан у онлајн брифингу, преноси Танјуг.

Припадници проруских снага рекли су да се прекид ватре не односи на Дебаљцево, поприште најтежих борби у протеклих неколико седмица, пренео је Ројтерс.

Чланице трилатералне Контакт групе за решавање кризе у Украјини потписале су 12. фебруара пакет мера за примену ранијих споразума из Минска.

Према првој тачки тог документа постављен је услов за хитан и свеобухватан прекид ватре, који је ступио на снагу 15. фебруара у поноћ по кијевском времену.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару