Читај ми!

Убијен нападач у Копенхагену

Полиција у Копенхагену је саопштила да је убила мушкарца који је извршио два терористичка напада у данској престоници, јавља извештач РТС-а. Нападач индентификован као Омар Ел Хусеин, који је тек био пуштен из затвора. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху позвао Јевреје из Европе да се уселе у Израел.

Јуче су у Копенхагену извршена два терористичка напада. У првом, једна особа је убијена, а тројица полицајаца су повређена у пуцњави у кафеу где се одржавао скуп посвећен слободи говора у организацији контроверзног шведског уметника Ларса Вилкса.

Касније је једна особа убијена у нападу на синагогу, а више полицајаца је рањено, саопштила је данска полиција.

Нападач је убијен у северном, претежно имигрантима насељеном делу града.

У међувремену, дански медији су објавили да је нападач идентификован као Омар Ел Хусеин.

Лист Екстра Бладет пише да је 22-годишњи Ел Хусеин пуштен из затвора само две седмице раније након што је одслужио казну за тешки телесни напад, пренео је АФП.

Полиција је раније данас саопштила да је мушкарац, чији идентитет није открила, рођен и живео у Данској и да је био је познат полицији.

"Убијени мушкарац је имао 22 године, рођен је у Данској и од раније је познат полицији због неколико кривичних дела, међу којима поседовање оружја и насилно понашање", наводи се у саопштењу.

Полиција је додала да је имао везе с криминалним бандама, да први резултати истраге показују да је био инспирисан идеологијом џихадистичких група, и да се верује да је желео да имитира јануарске терористичке нападе у Паризу.

Иначе, убица је након прве пуцњаве отишао кући таксијем који је зауставио неколико стотина метара даље.

Док је полиција покушавала да лоцира таксисту, испитала га и дошла до адресе на којој живи нападач, он је стан већ напустио и упутио се ка синагоги, која се за разлику од места првог напада налази нешто источније, ближе центру града, неколико стотина метара од главне железничке станице.

Тамо је убио једног 37-годишњег припадника јеврејске заједнице који се налазио испред синагоге док се у њој славила Бар мицва и отворио ватру на полицајце који су се налазили у близини.

Опет се неометан упутио према свом насељу, где су га већ чекали полицајци.

Када их је видео, према извештајима полиције, нападач је запуцао и на њих, и у размени ватре погинуо.

Данска полиција је саопштила да је нападач можда био инспирисан прошломесечним терористичким нападима у Паризу, преноси Танјуг.

Мушкарац је био и раније познат обавештајним службама, навела је полиција.

Јенс Мадсен из данске Безбедносне и обавештајне службе рекао је новинарима да је нападач можда "био инспирисан милитантном исламистичком пропагандом коју је сачинила ИС (Исламска држава) и друге терористичке организације".

Полиција испитује могућност да је нападач путовао у зоне конфликта попут Сирије и Ирака, додао је Мадсен.

Премијерка Данске и министарка правосуђа поручиле су да сматрају напад чином терора и тврде да се зло окомило на Данску, због чега народ мора бити јединствен.

Многи се слажу у томе да је реакција полиције могла бити боља и да је недопустиво да човек са оружјем, ма којој нацији припадао, може комотно да побегне након што два пута пуца у самом граду.

Генерални директор Европске јеврејске асоцијације, рабин Менахем Марголин, оптужио је лидере ЕУ да не чине довољно како би се борили против антисемитизма.

Он је нагласио да је неопходно да све јеврејске институције буду под заштитом седам дана у недељи 24 часа дневно и апеловао на европске лидере да у том циљу преузму неопходне кораке.

Нетанјаху позива Јевреје да дођу у Израел

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху позвао је Јевреје у Европи да се уселе у Израел након смртоносног напада на синагогу у главном граду Данске, Копенхагену, преноси Танјуг.

"Јевреји су убијени на европском тлу само зато што су Јевреји. Тај талас напада ће се наставити, а ја кажем Јеврејима у Европи да је Израел њихов дом", рекао је Нетанјаху на седници владе.

Главни рабин Данске Јаир Мелхиор изјавио је, међутим, да је разочаран позивом израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа европским Јеврејима да се уселе у Израел.

"Терор није разлог за пресељење у Израел", поручио је Мелхиор.

Израелски премијер је исти позив упутио француским Јеврејима након таласа напада у Паризу у јануару, укључујући четворицу мушкараца у кошер супермаркету.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару